DR2 Tema: Paralympics - en sejr for viljen

De går efter guldet og jubler og græder ganske som stjernerne under sommerens OL. Men der ligger andre kampe bag, når de bedste handicappede atleter samles til De Paralympiske Lege. DR2 har fulgt atleternes kampe og udfoldelser i Beijing.

De går efter guldet og jubler og græder ganske som stjernerneunder sommerens OL. Men der ligger andre kampe bag, når de bedstehandicappede atleter samles til De Paralympiske Lege. DR2 har fulgtatleternes kampe og udfoldelser i Beijing.

DR2 Tema handler lørdag 8. november om De Paralympiske Lege, derfandt sted i Beijing 6. - 17. september. Legene betegnes somverdens næststørste sportsbegivenhed med 4000 af de hurtigste ogstærkeste fysisk handicappede udøvere fra 148 lande. Både inden ogunder legene flytter deltagerne konstant grænsen for, hvad de selvog alle andre mener, er menneskeligt muligt, når kroppen ikkefungerer helt perfekt. 

DR2 Tema i Beijing

Det danske hold bestod af 39 atleter fra 10 forskelligesportsgrene og opnåede en fin medaljehøst med tre guldmedaljer, tosølv og fire bronze. DR2 fulgte nogle af atleterne og giver nuseerne mulighed for at få indblik i livet som handicappetsportsudøver i verdensklasse. Udøverne fortæller åbenhjertigt omderes handicap, om deres glødende begejstring for sport og omhvilken rolle sporten spiller for deres handicap og liv generelt.Desuden viser DR2 det engelske dokumentarprogram ’Hurtigløber udenben’ om den sydafrikanske handicapløber Oscar Pistorius.

Drevet af sport

Temaaftenen er delt op i to dele. I den første halvdel møder mannogle af de danske deltagere fra De Paralympiske Lege. Man vilbl.a. stifte bekendtskab med bordtennisspilleren Peter Rosenmeier,som er født med deformiteter, der gør, at han mangler dele af bådearme og ben. For Peter er sport en helt naturlig del af hans liv,og på trods af sit åbenlyse handicap føler Peter sig ikkehandicappet. Vi følger hans kamp i De Paralympiske Lege og finderud af, hvad det er, der driver ham.

I modsætning til Peter Rosenmeier er cykelrytter Dennis Madsenikke født med sit handicap. Dennis blev blind i en moden alder,godt et år efter han var begyndt at cykle. Dennis’ nye livsvilkårtvang ham på mange måder til at starte forfra, og i kampen for atholde fast i sin identitet blev sporten et vigtigt redskab. Dennisfortæller hele historien, og vi følger ham og makkeren RyanSørensen, der til sammen udgjorde det danske team i tandemcyklingved De Paralympiske Lege.

Hver af de danske deltagere har en unik historie bag sig, menfælles for dem alle er, at sport er en af de vigtigste drivkræfteri deres liv. Dette gælder også atletikudøveren Jackie Christiansen,der har vundet alt, hvad der er værd at vinde. Jackie varstorfavorit ved septembers Paralympiske Lege og sikrede Danmarkhele to medaljer.

Vi følger også de tre kvinder Annika Lykke Dalskov, KarinaLauridsen og Marianne Maibøl, der som hhv. rytter, svømmer oghåndcykelrytter lever et kompromisløst liv med deres idræt. Endeligstiftes der også bekendtskab med goalballlandsholdet, der er forhandicapidrætten, hvad det kvindelige håndboldhold har været forfrisk-idrætten. Holdet er sejrsvante og dobbelte paralympiskemestre. Men i år er situationen en anden.

Verdensklasseløber uden ben

I den anden halvdel af DR2s temaaften om Paralympics vises denengelske dokumentar om sydafrikaneren Oscar Pistorius, der løber såhurtigt, at han har krævet at konkurrere med ikke-handicappedeløbere. Oscar blev født med deforme fødder uden knogler, og da hanvar 11 måneder gammel, besluttede hans forældre at lade hans fødderamputere. Selv om forældrene på alle måder opmuntrede ham til atleve et så normalt liv som muligt, havde de alligevel aldrig drømtom, at Oscar ville få en karriere som sprinter i verdensklasse.

I dokumentaren, som er fra første halvdel af 2008, kommer manhelt tæt på Oscar og hans utrolige historie og følger hans kamp forat få lov at konkurrere ved De Olympiske Lege. DR2 følger bagefterop på Oscars historie og fortæller, hvordan det er gået ham sidenoptagelsen af dokumentaren.

  • DR2 Tema: Paralympics, lørdag 8. november, kl.20.00

FacebookTwitter