DR2 Tema: Sådan opdrager du en vinder

Denne DR2-temaaften er helliget jagten på succes. Hvordan sikrer du, at dit barn får det bedste udgangspunkt for succes i livet?

Aftenens DR2 Tema er helliget jagten på succes. Hvordan man sikrer sit barn det bedste udgangspunkt for succes i livet, og hvordan de bedst muligt får udnyttet deres medfødte evner og talenter.

Måske er det meget belejligt at dvæle ved dette emne netop nu. Flere målinger viser, at det ikke går særlig godt, når vi danskere måler os med resten af verden. Danske børn klarer sig dårligt i Pisa-målinger, unge danskere kan ikke konkurrere sig til lukrative og indflydelsesrige stillinger i EU, og danske universiteter ligger på dumbo-pladserne på internationale ranglister.

Hvad er gået galt? Måske ligger svaret i, at den danske opdragelse har spillet fallit.  Møder vi vores børn med for meget forståelse og for få krav? Eller skal vi tværtimod have mod til at tro på, at fri leg og kreative gruppearbejder er vejen til at besejre kinesisk kassetænkning?

Temaaftenen på DR2 undersøger, hvordan opdragelsen og forældrene påvirker børnenes succes. Er de blevet tæsket til at lave lektier, har de fået lov at passe sig selv, eller har de kun været omsluttet af kærlighed uden krav?

Dansk familie i kinesisk skole

I løbet af aftenen følger vi familien Bentzen, der med hjælp fra en kinesisk coach skal gøre familiens to børn dygtigere i skolen. Midlet er to timers ekstra skolearbejde hver dag og personlig træner til deres to fritidsaktiviteter. Børnene bliver sendt til eksamen før og efter forløbet. Spørgsmålet er, hvor dygtige de er blevet, og om en dansk familie kan leve med et kinesisk pres?

Udover portrættet af familien får vi forskernes bud på, hvordan man skaber en vinder ud af sit barn, og vi møder danske vinderbørn, og kendte danskere der blander sig i verdenseliten.

Børneopdragelse gennem tiden

Senere på aftenen kan seerne glæde sig til BBC-dokumentaren 'Den perfekte børneopdragelse?', der ser på udviklingen i børneopdragelse. Alle forældre ønsker det bedste for deres børn, men med så mange forskellige og ofte modstridende opfattelser, kan det som forældre være svært at vide, hvad man skal gribe og gøre i.

Teorier om børneopdragelse har gennem årene ændret sig dramatisk og har afspejlet tilsvarende ændringer i samfundet, ligesom den videnskabelige forståelse af børn og deres udvikling også har udviklet sig. I dokumentaren dykker børnepsykologen Laverne Antrobus ned i arkiverne og fortæller om, hvordan vores forståelse af børn, deres personlighed og opførsel har ændret sig gennem de sidste 50 år.

1. Christian Rask Pressekontakt: Yderligere oplysninger