DR2 undersøger Danmark på piller

I DR2-serien 'Danmark på piller' tager komiker og journalist Anders Stjernholm rundt i landet for at undersøge danskernes stigende pilleforbrug.

I DR2-serien 'Danmark på piller' tager komiker og journalist Anders Stjernholm rundt i landet for at undersøge danskernes stigende pilleforbrug.

Hvordan kan det være, at folk der får hovedpine af at tage hovedpinepiller ikke kan stoppe med at tage dem? Hvordan hænger det sammen, at 'Verdens lykkeligste folkefærd' har haft et stigende forbrug af lykkepiller de seneste 12 år? Og kan det virkelig passe, at så mange børn skal behandles med ADHD-medicin? Det er nogle af de spørgsmål Anders Stjernholm forsøger at finde svar på i tre dokumentarprogrammer om danskernes forbrug af henholdsvis smertestillende medicin, antidepressiv medicin og ADHD-medicin.

"Jeg fik selv en ADHD-diagnose, som tog lægen 30 minutter at stille. Medicinen, jeg fik, gav mig alvorlige bivirkninger, så i dag har jeg fundet ud af at leve uden medicin. Selvfølgelig er det ikke alle piller, der er dårlige, men jeg er alligevel rystet over hvor mange piller, vi tilsyneladende ukritisk sluger, siger Anders Stjernholm.

Hovedpine i hovedstaden

I det første program ser Anders Stjernholm nærmere på danskernes enorme forbrug af hovedpinepiller. Hver dansker sluger i gennemsnit 186 svagt smertestillende piller om året og indtager eksempelvis fire gange så meget paracetamol som svenskerne. Forbruget er allerstørst i hovedstadsområdet,  hvor mange også ligefrem bliver afhængige af pillerne. Anders Stjernholm besøger Doreen, der var afhængig af kodimagnyler gennem 30 år, indtil det lykkedes hende at blive afgiftet. Og så afprøver han 'latter-yoga' som et muligt alternativ til de smertestillende piller.

Depression og ADHD

I programmet om antidepressiv medicin, der sendes 10. april,  møder vi Anne, der fik lykkepiller allerede som 15 årig og i dag døjer med massive bivirkninger. Og Jimmy på 53, der efter 4 år på lykkepiller har mistet sexlysten. Nu viser det sig, at han slet ikke skulle have haft pillerne. Jimmy var nemlog ikke deprimeret, men led af stress.

I programmet om ADHD-medicin sætter Anders Stjernholm spørgsmålstegn ved måden diagnosen stilles på. Han møder bl.a. drengen Mikkel, som fik diagnosen ADHD af en psykiater, der aldrig havde mødt ham.

DRs kampagne

Programmerne er første led i en overordnet kampagne om danskernes forbrug af medicin. Fra 3. april og nogle uger frem vil DR med en lang række programmer og indslag i DRs flader sætte fokus på forskellige perspektiver af danskernes medicinforbrug og stille spørgsmålet: Hvad nu hvis vi i kunne få det bedre ved at vælge en helt anden vej end medicin?

1. Anne Sofie Christensen Bau Pressekontakt: Yderligere oplysninger