DR2 viser omdiskuteret dokumentar om pelsbranchen

Dyreaktivisten Frank infiltrerer gennem to år den norske pelsbranche. 'Pelsaktivisten' har skabt stor debat i Norge. Se med på DR2 den 30. september.

Dyreaktivisten Frank infiltrerer gennem to år den norske pelsbranche for at vise, hvordan branchen ser ud indefra. Filmen ’Pelsaktivisten’ er resultatet af Franks anstrengelser. Se med på DR2 onsdag den 30. september.

’Pelsaktivisten’ har siden den blev vist i Norge i december sidste år været genstand for en omfattende debat. Den har været med til at sætte fokus på dyrevelfærd i den norske pelsbranche, men har også været udsat for kritik for nogle af de journalistiske metoder filmen benytter sig af. Nu viser DR2 filmen.

En subjektiv dokumentar

"'’Pelsaktivisten’ er på mange måder ikke en ordinær journalistisk dokumentar, men er det, vi kan karakterisere som en subjektiv dokumentarfilm, hvor både tilrettelæggeren og den gennemgående fortæller i filmen allerede på forhånd har en mening om det emne, de vil afdække og på den baggrund vælger at bruge nogle kontroversielle metoder. Når vi viser filmen på DR2, er det selvfølgelig vigtigt for os at sikre at seerne bliver præsenteret for denne præmis, så de på den baggrund har den bedste mulighed for selv at vurdere filmens indhold. Samtidig mener vi også, at filmen giver et enestående indblik i livet på norske pelsfarme og det indblik kan være med til at skabe en vigtig debat om, hvordan vi også her i landet forholder os til den måde, vi opdrætter dyr på,’ siger DRs redaktør Erling Groth.

Netop for at imødekomme filmens subjektive præmis valgte NRK i Norge i forbindelse med deres visning af filmen at sende et interview med en repræsentant for pelsbranchen umiddelbart efter filmen. DR2 har valgt at følge denne linje og viser også interviewet på DR2 efter filmen.

En aktivist undercover som pelsavler

Filmens omdrejningspunkt er dyreaktivisten Frank, der efter i årevis at have protesteret mod forholdene i pelsbranchen, uden at han synes, det har haft effekt i stedet vælger at tage andre metoder i brug. Frank går undercover som aspirerende pelsavler og kommer gennem den rekruteringsansvarlige i den norske pelsbranche i lære på en pelsfarm. Under hele forløbet optager Frank sin dagligdag på farmen med et skjult kamera. Franks optagelser viser blandt andet, hvordan pelsfarmerne systematisk omgår tilsynene fra myndighederne, og at tilsynene på den anden side også er mangelfulde. Optagelserne viser også inseminering af ræve, mens de holdes med en tang – en metode, der har vagt stor debat i Norge.

Netop det faktum, at store dele af filmen er optaget med skjult kamera har været et af diskussionspunkterne i den norske debat.

"På DR er vi altid meget opmærksomme på brugen af skjult kamera. Det er en metode, der kun skal bruges, når der ikke er andre muligheder for at afdække forhold, der er af væsentlig interesse for offentligheden. ’Pelsaktivisten’ er også i denne sammenhæng en ikke helt almindelig dokumentar, da så store dele af filmen netop er optaget med skjult kamera. Der er til gengæld ingen tvivl om, at filmen faktisk afdækker forhold, der er af væsentlig interesse for offentligheden. I forbindelse med visningen på DR2 har vi valgt at få klippet nogle enkelte scener ud af filmen. De pågældende scener var efter vores vurdering netop ikke dokumentationsbærende og lå derfor på grænsen af vores retningslinjer. De konkrete scener har – netop fordi de ikke var dokumentationsbærende – ingen indflydelse på filmens overordnede indhold," siger DRs redaktør Erling Groth.

Pres fra pelsbranchen

I Norge har filmen været med til at sætte forholdene i pelsbranchen på dagsordenen, men den har samtidig været udsat for stor kritik fra pelsbranchen særligt for de journalistiske metoder. Det har blandet andet betydet, at filmen har været en tur igennem Norsk Presseforbund – der svarer til det danske pressenævn. Behandlingen af filmen i Norsk Presseforbund endte dog uden påtaler til filmen.

’Pelsaktivisten’ vises onsdag den 30. september klokken 21.30 på DR2.

Filmen er produceret af Piraya Film, co-produceret af Electric Parc og støttet af Det Norske Filminstitut, NRK, Det Danske Filminstitut og DR.

 

1. Camilla Jensen
Pressekontakt: Yderligere oplysninger