DR2 viser omdiskuteret teaterstykke om Breivik

På 2-årsdagen for terrorhandlingerne i Norge, viser DR2 teaterstykket ’MANIFEST 2083’.

  • Anders Breiviks manifest
  • Dramatiker Christian Lollike modtog en Reumert for 'MANIFEST 2083'. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
1 / 2

På 2-årsdagen for bombespræningen i Oslo og massakren på den norske ø Utøya, viser DR2 teaterstykket ’MANIFEST 2083’, der bygger på det manifest, Anders Behring Breivik udsendte inden sine terrorhandlinger.

Mandag den 22. juli er det to år siden, at nordmanden Anders Behring Breivik sprængte en bombe i regeringskvarteret i Oslo for derefter at udføre en massakre på en politisk ungdomslejr på øen Utøya. De to terrorhandlinger kostede til sammen 77 mennesker livet og førte en hel nation i dyb sorg. DR2 markerer dagen ved at vise Caféteatrets anmelderroste stykke ’Manifest 2083’, som for nylig har modtaget en Reumert, men som også er blevet beskyldt for at være smagløst og give taletid til en morder.

”Terrorhandlingerne i Norge indskriver sig som noget af det mest tragiske og ubegribelige, der har fundet sted i Norden. ’MANIFEST 2083’ beskæftiger sig med skyggesiderne i den menneskelige psyke for på den måde at gøre os klogere på, hvad der kan få nogle mennesker til at udføre helt ubegribelige ugerninger. Teaterstykket er dermed et godt eksempel på, hvordan scenekunsten kan få os til at reflektere over det, der tilsyneladende er uforståeligt,” siger DR2 redaktør Christoffer Guldbrandsen.

I forbindelse med visningen af forestillingen sender DR2 en særudgave af ’Deadline’, der giver seerne indblik i, hvad teaterstykket handler om, hvilken betydning stykket har fået og ikke mindst hvilken debat, det har ført med sig.

'MANIFEST 2083'

MANIFEST 2083’ handler om Breiviks forvandling fra velfungerende menneske til brutal massemorder. Manuskriptet, der er skrevet af Cafeteatrets kunstneriske leder, Christian Lollike, bygger direkte på udvalgte tekstpassager fra Breiviks manifest ’2083 - A European Declaration of Independence’, som han lagde ud på nettet og udbredte gennem tusindvis af e-mails, inden han detonerede bomben i Oslo og efterfølgende koldblodigt skød og dræbte 69 personer på Utøya. Manifestet kortlægger Breiviks omhyggelige forberedelser til en kamp om at frigøre Europa fra en faretruende, hurtigt voksende islamistisk indflydelse.

MANIFEST 2083’ har efter premieren i Danmark desuden været opsat på blandt andet Dramatikkens Hus i Oslo og spiller senere på året på den svenske nationalscene Dramaten i Stockholm.

2. Christian Rask 1. Iben Haugaard Pressekontakt: Yderligere oplysninger

FacebookTwitter