DR3: Hemmeligheder fra Nuuk

Ny dokumentarserie på DR3 tager seerne med til Grønland, hvor en række unge - for åben skærm - afslører mange af de hemmeligheder og tabuer som deres generation bærer rundt på.

I Nuuk kender næsten alle hinanden. Der er stadig mange store tabuer, og man kan nemt føle sig forkert. Nu har en række meget modige medvirkende besluttet sig for at åbne op, så de kan komme videre i deres liv. For åben skærm afslører de dybe hemmeligheder, der i den grad har præget og som stadig på mange måder præger deres liv.

’Hemmeligheder fra Nuuk’ får premiere på DR3 mandag den 13. november klokken 21.30, og i løbet af seriens seks programmer bliver de unges hemmeligheder gradvist åbenbaret for seerne. Det kan være seksuelle tabuer, stof- eller alkoholmisbrug, overgreb og vold eller noget helt andet.

En befolkningsgruppe, der sjældent får taletid

’Hemmeligheder fra Nuuk’ giver seerne på DR3 mulighed for at komme tættere på de unge grønlændere, der sjældent får taletid i medierne, men her har fået lov at fortælle præcis, hvordan de har det:

”Med ’Hemmeligheder fra Nuuk’ vil DR3 gerne fortælle om alt det, vi mennesker skjuler for hinanden, fordi vi vil fremstå stærke og perfekte eller er bange for at blive afvist, og ikke blive elsket af vores nærmeste. Selvom serien foregår i Nuuk i Grønland, kunne den sagtens foregå i en by et sted i Danmark. For selvom der er mange tabuer i Grønland, så er det jo svært for de fleste at turde være hudløst ærlige omkring deres inderste og mest sårbare følelser. Men når du tør sige højt, hvordan du i virkeligheden har det, så opdager du, at du ikke går i stykker, og at du ikke er alene. Det, synes vi, er et fint budskab, som rammer os alle i en Insta-perfekt tid. Hvis serien samtidig kan nedbryde et par fordomme og tabuer, så har DR3 ikke levet forgæves”, siger redaktør på DR3 Trine Skovgaard.

Træt af tabuer

Dokumentarserien følger en række unge, der føler sig klemt og som er trætte af de tabuer, som mange i deres generation bærer rundt på. Det er modige, unge mennesker, der er trætte af at skjule, hvordan de har det, og som nu er klar til at åbne op for deres dybeste hemmeligheder – for familie, venner og seerne på DR3.

Serien følger blandt andre Pilunnguaq, der har holdt på sin hemmelighed i 10 år, og hun kan ikke holde det ud længere. Derfor vil hun nu samle sine bedste veninder for at få lettet hjertet. Hun har imidlertid langt sværere ved at fortælle det samme til sin mor.

Amaasa vil gerne til Norge at studere, men han har brug for at få afklaring omkring sin hemmelighed, inden han ved om han tør tage afsted. Arnannguaq har haft voldsomme oplevelser i opvæksten, som hun ikke har fået talt ordentligt om.

Elias er homoseksuel og føler sig helt accepteret af omgivelserne. Men han har en hemmelighed, som han har brug for at dele med en god ven. Manumina er bange for at blive holdt udenfor, når hendes hemmelighed er ude.

Najannguaq og Josef har begge problemer med deres etniske herkomst, og føler sig forkerte. Det gør de på hver deres måde, som de nu vil have frem i lyset. Og så er der Christoph, som er vred indeni og stille udenpå.

  • ’Hemmeligheder fra Nuuk’ – fra mandag den 13. november klokken 21.30 på DR3