Drengehjemmet

DR1 har fulgt to voksne mænd på deres rejse tilbage til deres barndoms sorteste år. 40 år efter er ”drengene” stadig hårdt mærkede af opvæksten på et dansk drengehjem, hvor ydmygelser, bank og stærk medicinering var hverdagen for mange.

DR1 har fulgt to voksne mænd på deres rejse tilbage til deresbarndoms sorteste år. 40 år efter er ”drengene” stadig hårdtmærkede af opvæksten på et dansk drengehjem, hvor ydmygelser, bankog stærk medicinering var hverdagen for mange.

Hundredevis af danske drenge var i 1960´erneog 70´erne anbragt på et af Danmarks største og mest respekteredebørnehjem. Godhavn var officielt et drengehjem for særligtvanskelige børn og unge, men i praksis blev alle mulige forskelligedrenge sendt til Godhavn ved Tisvildeleje i Nordsjælland.

Disse drenge er nu blevet voksne, og mange afdem er stadig traumatiserede over deres ophold på drengehjemmet.Ifølge de nu granvoksne mænd var deres hverdag på hjemmet præget afbåde psykiske ydmygelser og korporlige tæsk, hvilket en lærer fradisse år bekræfter.

Grusomme historier

”Drengehjemmet”er en historie om, hvordan børns sjæl er blevet skadet. De børn,der var anbragt på Godhavn i 1960´erne, har aldrig glemt det.

I dokumentaren følger vi to tidligereanbragte, Arne og Johnny, på vejen tilbage til deres barndomssorteste år. Begge er stadig dybt berørte over deres år på Godhavn.Det bliver en rejse som bringer drengene nærmere en afklaring, mensamtidig bidrager med nye overraskende oplysninger, som de havdeglemt.

- Alle de grusomme historier, jeg har hørt frade drenge, der var anbragt på Godhavn i 60´erne, rummer en såtydelig beskrivelse af absolut angst og rædsel, De fleste bærerrundt på en smerte og nogle grufulde minder, som aldrig har forladtdem. Jeg talte på et tidspunkt med en tidligere anbragt, som sagdetil mig: ”Jeg har tilbragt 16 år af mit liv i spjældet. Det enestested jeg aldrig vil tilbage til, er Godhavn”, fortællerdokumentarens tilrettelægger, Rikke Skov. 

Medicinske forsøg

I løbet afoptagelserne til programmet dukker flere interessante informationerfrem. Alle børn, der ankom til hjemmet skulle konsultere entilsynsførende psykiater. Denne psykiater var meget begejstret foralle de nye farmakologiske midler, der blev introduceret påmarkedet i 1960´erne.

Medicinen åbnede helt nye døre i behandlingenaf de børn, som psykiateren mente var adfærdsforstyrrede. Mangebørn på Godhavn lagde krop og psyke til psykiaterens forsøg med denye typer medicin.

Problemet var blot, at man i 60´erne ikkekendte bivirkningerne af disse medicintyper. Mange af stofferne,eksempelvis nervepiller som librium, viser sig senere at værestærkt vanedannende. Men uvidenheden betød sandsynligvis, at ingenaf de medicinerede drenge blev nedtrappet ved udskrivningen.

- Man må sige, at man med statens velsignelsehar banet vejen for, at de har kunnet udvikle et betydeligt misbrugi en ganske tidlig alder, som givetvis har været dødelig for mangeaf dem, siger psykiater Henrik Rindom i dokumentaren.

Facebook
Twitter