DR’s måde at formidle historie på vækker opsigt internationalt

Onsdag er der premiere på ’Historien om Holland’ – fortalt efter DR’s opskrift og idé. Og snart kommer også ’Historien om Belgien’. DR’s direktør for kultur, børn og unge glæder sig over, at andre er inspireret af serien.

  • ’Historien om Danmark’ bliver nu skabt efter DR’s format og idé i Holland, hvor man de kommende 10 uger skal se ’Historien om Holland’. (Foto: NPO/DR)
  • Lars Mikkelsen var vært i 'Historien om Danmark', der blev sendt over to sæsoner og fortsat kan ses på DRTV. (Foto: Morten Krüger)
1 / 2

Når hollænderne i de kommende uger får fortalt ’Historien om Holland’ i bedste sendetid, får de den serveret efter DR’s ’opskrift’ og idé.

Som et led i DR’s samlede satsning på danmarkshistorien i hele 2017, udviklede DR programserien ’Historien om Danmark’. Her blev 23.000 års danmarkshistorie fortalt på 10 timer med skuespilleren Lars Mikkelsen som den gennemgående fortæller.

Hele den måde at fortælle og formidle historien på har vakt interesse internationalt. ’Historien om Holland’ – bygget på DR’s format - bliver sendt på den store, hollandske public service-kanal NPO1 fra i morgen, onsdag den 2. februar klokken 20.35. I Holland er serien i 10 afsnit på hver 50 minutter, som sendes frem til påske.

DR valgte i ’Historien om Danmark’ at fokusere på strømninger, mennesker og begivenheder, der har været med til at forme, hvem vi er i dag. Samtidig blev historien vakt til live med dramatiserede scener, så moderne mennesker havde en chance for at leve sig bare lidt ind i, hvordan vores forfædre levede, tænkte og følte.

- Vi er virkelig begejstrede for ’Historien om’-konceptet. Serien giver et underholdende og lærerigt overblik over vores lands historie og mennesker. Og den unikke blanding af drama og historiefortælling har givet os en ’must see’-TV-begivenhed, som jeg føler mig overbevist om vil trække seere til skærmen i alle aldre. Mindst lige så vigtigt er det, at programserien også viser seerne de vigtigste træk af vores fælles historie. Den beviser, at det, der har forenet os gennem tiden, er meget større end det, der skiller os i dag, siger Remco van Westerloo, der er kanalchef på hollandske NPO1.

Belgien er også på vej

DR Internationalt Salg har selskabet Media Ranch til at repræsentere ’Historien om Danmark’ og få formatet afsat internationalt. Her siger Media Ranchs viceadministrerende direktør Tanja van der Goes:

- ’Historien om Holland’ er uden tvivl en af de mest imponerende produktioner, jeg nogensinde har set. Producenterne hos Tuvalu Media har gjort et godt stykke arbejde, og hos Media Ranch føler vi os meget heldige over at have DR-formatet i vores portefølje. Vi er overbevist om, at hvert land bør lave deres version af serien, hvor de fortæller deres egen unikke historie. Lige nu er ’Historien om Belgien’ også i produktion, og vi er overbeviste om, at flere lande snart følger efter, siger Tanja van der Goes.

DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen, siger, at det er en kæmpe glæde, at andre lande er inspireret af DR’s måde at formidle historie på.

- ’Historien om Danmark’ er den første i rækken af historiske dramadokumentarer på DR, hvor dramatiseringer fik så central en placering. På den måde var det et eksperiment, som heldigvis viste sig at have enorm gennemslagskraft - takket være ekstrem dygtige folk både foran og bagved kameraet, ikke mindst seriens fortæller Lars Mikkelsen, som med sine helt unikke formidlingsevner nåede ud i alle kroge af Danmark.

Og Henrik Bo Nielsen fortsætter:

- Befolkningen tog i den grad serien til sig og engagerede sig i Danmarks historie fra stenalderen og frem til nutiden. Det gav et nuanceret og spændende indblik i, hvad vi som nation og folk har tilfælles. Sidenhen er flere historiske serier kommet til på DR med stor inspiration fra ’Historien om Danmark’ – herunder ’Grænseland’, ’Frederik IX’ samt ’Bomberne over Bornholm’, og til foråret kan seerne glæde sig til serien ’ Historien om Grønland og Danmark’ siger han.

Nedenfor kan du se traileren for ’Historien om Holland’ fra hollandske NPO1. DR's udgave af ’Historien om Danmark’ kan fortsat ses på DRTV.

Oversættelse: Aino Roscher Kristensen