DRs Rosenkjærpris til astrofysiker

Astrofysiker og forsker Anja C. Andersen får den ærefulde pris for sit arbejde med at formidle viden om stjernerne på alternative og fascinerende måder. DRs lyttere får glæde af prisen i form af radioforedrag, der sendes på P1 i 2007.

Anja C. Andersen - modtageren af Rosenkjærprisen 2006 (Foto: Københavns Universitet © Type 1)

Astrofysiker og forsker Anja C. Andersen får den ærefulde prisfor sit arbejde med at formidle viden om stjernerne på alternativeog fascinerende måder. DRs lyttere får glæde af prisen i form afradioforedrag, der sendes på P1 i 2007.

På fredag den 1. december modtager astrofysiker og forsker AnjaC. Andersen den ærefulde Rosenkjærpris. Prisen bliver overrakt afDRs radiodirektør Leif Lønsmann, og den er opkaldt efter magisterJens Rosenkjær (1883-1976), som var foredragschef i DR.

Rosenkjærprisen bliver givet en fremtrædende videnskabsmandeller kulturpersonlighed, der har formidlet et vanskeligt emne pådansk.

Anja C. Andersen er ansat på centret for Dark Cosmology på NielsBohr Institutet i København - som den eneste fastansatte kvinde.Det var i sin tid en smittende og begejstret lærer i folkeskolen,der var skyld i, at Anja C. Andersen gik stjernevejen.Nysgerrighed, stædighed og fascination er drivkraften både i Anjasforskning og livet i almindelighed. Hendes tidlige forskningomfatter epokegørende kemiske studier af interstellart materiale imeteoritter. Og kemien er fortsat et centralt værktøj, selv omobjekterne for Anja C. Andersens forskning i dag befinder sig nogetlængere væk.

Støv i universet

I dag får hun centrale dele af sine data fra Spitzer-teleskobet,der befinder sig i kredsløb om jorden. Objektet for forskningen erforholdet mellem døende kæmpestjerner og deres afskudte materiale,med andre ord støv i universet. I dag gør Anja C. Andersen selv enstor indsats for at sprede begejstringen over stjernevejen. Blandtandet får de danske folkeskoler besøg af den fremragende formidler,når hun sammen med skuespilleren Inge Duelund Nielsen holderfortælleforedrag for børn i alderen fra 8–12 år om det fantastiskehimmelrum.

Forpligtet til foredrag

DRs Rosenkjærpris er på 25.000 kroner, og prismodtagerenforpligter sig til at holde fem-seks radioforedrag om et vægtigtvidenskabeligt eller kulturelt emne.

Rosenkjærprisen blev uddelt første gang i 1963 og bliver i åroverrakt for 39. gang. Blandt de tidligere prismodtagere kan nævnesJohannes Sløk (1967), Ove Nathan (1974), Justus Hartnack (1983),Hans Edvard Nørregård-Nielsen (1990), Karsten Fledelius (1999), PerStig Møller (2001) og Søren Mørch (2003). Sidste år gik prisen tilhjerneforskeren Peter Lund Madsen. Adskillige af DRsRosenkjærforedrag er senere blevet udgivet i bogform.

Anja C. Andersen har allerede tidligere fået flerehædersbevisninger. Rosenkjærprisen følger lige i hælene på blandtandet den danske fysikpris Kirstine Meyer-prisen, danske JuniorChambers pris for at være en ’Outstanding Young Person’, EU’sDescartes-pris i forskningskommunikation og Danmarkskommunikationspris fra Forskningsministeriet.

Prisen bliver overrakt af DRs radiodirektør Leif Lønsmann fredagden 1. december klokken 14.00 i DR Byen.

Læs mere om Rosenkjærprisen, se de tidligere modtagere og hørtidligere foredrag påwww.dr.dk/rosenkjaer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter