Efter udfordret år i læseklubber: Anne Lise Marstrand-Jørgensen får DR Romanprisen 2021

Forfatteren får prisen og de medfølgende 25.000 kroner for sin historiske roman ’Margrete I’. Mange af DR Romanklubberne har for andet år i træk primært kunnet mødes virtuelt eller i små hold.

  • Forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen modtager DR Romanprisen 2021 for sin historiske roman ’Margrete I’. Hun fik prisen overrakt på Dokk1 i Aarhus. . (Foto: Michael Hvilhøj, DR)
  • Forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen modtager DR Romanprisen 2021 for sin historiske roman ’Margrete I’. Hun fik prisen overrakt på Dokk1 i Aarhus. Det var sidste års modtager, Carsten Müller Nielsen, der afslørede vinderen. I baggrunden DR-vært Diana Bach. (Foto: Michael Hvilhøj, DR)
  • Forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen modtager DR Romanprisen 2021 for sin historiske roman ’Margrete I’. Hun fik prisen overrakt på Dokk1 i Aarhus. (Foto: Michael Hvilhøj, DR)
  • Forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen i samtale med DR-vært Diana Bach. (Foto: Michael Hvilhøj, DR)
1 / 4

Anden gang kan også være lykkens gang. Det blev det i hvert fald for forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen lørdag eftermiddag på Dokk1 i Aarhus. I 2011 var hun også nomineret til DR Romanprisen. Dengang måtte Anne Lise Marstrand-Jørgensen se sig besejret af forfatteren Birgitte Kosovic og bogen ’Det dobbelte land’ - men præcis 10 år senere lykkedes det for hende. Da DR’s Diana Bach direkte på P1, via streaming på litteratursiden.dk og foran et vaskeægte publikum – modsat i 2020 - kunne afsløre årets modtager af DR Romanprisen, var det nemlig Anne Lise Marstrand-Jørgensens navn, der kom op. Hun får prisen for sin historiske roman ’Margrete I’.

DR har uddelt sin romanpris siden 1999, og i år har det helt og holdent været flertallet i DR Romanklubberne, der har afgjort, hvem der skulle have prisen og de medfølgende 25.000 kroner. Tidligere år har en læserjury valgt årets vinder blandt de tre romaner med flest stemmer.

Stemmer fra 75 romanklubber

- I år har diskussionerne kørt lystigt i de enkelte klubber, og der er kommet stemmer ind fra 75 DR-romanklubber - lige fra Brønderslev til Varde, Vesterbro i København, Tølløse, Middelfart, Odense, Sorø, Vorbasse og mange flere, fortæller Diana Bach. Hun har hver måned det sidste halve år præsenteret de nominerede forfattere og bøger i et halvtimes radioprogram på P1 og DR Lyd.

DR Romanklubberne har læst og kunnet vælge imellem Stine Askovs roman ’Katalog over katastrofer’, Malene Ravns ’Hvor lyset er’, romanen ’Penge på lommen’ af Asta Olivia Nordenhof, Peder Frederik Jensens ’Det Danmark du kender’, Stine Pilgaards ’Meter i sekundet’ og altså Anne Lise Marstrand-Jørgensens roman om ’Margrete I’. Vinderbogen er et psykologisk drama om en kvinde, der blev giftet bort som 10-årig, gik frygtløst efter magten og for hvem det lykkedes at samle Norden. Samtidig er det historien om en ung kvinde, der trodser rammerne for et kvindeliv i middelalderen.

Mange har mødtes via skærmen

Med coronalukkede biblioteker i en stor del af romanklub-sæsonen og et forbud gennem flere måneder mod at være flere end fem forsamlet, har det været endnu sværere end i 2020 at mødes fysisk for at tale om bøgerne.

- Men nu har folk fået styr på teknikken, så de fleste har gennemført alligevel. For nogle læsere har det sidste møde samtidig været det første møde, hvor gruppen har befundet sig i samme rum, beretter Diana Bach.

Som noget nyt er kampen om DR Romanprisen også flyttet syd for grænsen i den forgangne sæson, da der blev oprettet en DR Romanklub i Flensborg på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. Her ser man romanerne som en vigtig del af at fremme den danske kultur hos det danske mindretal. I det hele taget ligger biblioteket også lige, hvor Margrete I i sin tid færdedes – nemlig på Duborg Banke. Hun døde i Flensborg Fjord, så vinderromanen må siges at have relation til stedet. Til efteråret er der også premiere på en ny dansk storfilm om Margrete I med Trine Dyrholm i hovedrollen, så Margrete I, der levede fra 1353 til 1412, er aktuel i mange sammenhænge for øjeblikket, hvad Diana Bach da også tog fat på i løbet af prisuddelingen. Her var Anne Lise Marstrand-Jørgensen selv til stede for at modtage hæderen og fortælle mere om bogen og arbejdet med den.

Sidste års modtager gav stafetten videre

Sidste år gik DR Romanprisen til forfatteren Carsten Müller Nielsen for romanen ’De døde fylder dagene med en smag af mønter’. Han var mødt frem igen for at bringe stafetten videre til Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

P1 sender overrækkelsen af DR Romanprisen 2020 igen i aften, lørdag klokken 20.03, ligesom den også kan høres på DR Lyd. Her kan du også finde Diana Bachs interview med Anne Lise Marstrand-Jørgensen om vinderromanen fra marts i år her

De seks nominerede til DR Romanprisen 2021 var Stine Askov, Malene Ravn, Asta Olivia Nordenhof, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peder Frederik Jensen og Stine Pilgaard. (© Grafik: DR.)

Der kommer fotos på DR Billeder fra lørdagens prisoverrækkelse i løbet af eftermiddagen og aftenen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk