En barndom med hash

"En barndom med hash" sætter et ubelyst og til en vis grad tabuiseret emne til debat. For hvordan skal vi forholde os, når børn bliver hash-misbrugere?

De fleste forældre har en idé om, hvordan de vil forholde sig til deres børns første møde med alkohol, men de færreste forventer, at det kan være hash og hårdere stoffer, der bliver den første problematik, de skal navigere i og helst forsøge at holde deres barn ude af.

"En barndom med hash" sætter et ubelyst og til en vis grad tabuiseret emne til debat. For hvordan skal vi forholde os, når børn bliver hash-misbrugere?

Mere end hver tredje dansker har røget hash. Nogle af dem er børn. ’En barndom med hash’ følger Rasmus og Julie, som startede med at ryge hash, da de var henholdsvis 11 og 12 år gamle.

Disneychannel, bamser og hash

En typisk aften for Rasmus er efter aftensmaden at sætte sig ind foran fjernsynet, tænde for Disneychannel og lave en joint.
 – Så ryger man den, når filmen begynder… Så når den film er gået, så tjekker jeg lige, om der kommer en anden. Så ryger jeg en til. Og så lige inden jeg går i seng, så ryger jeg en til. Jeg har ikke sådan rigtig været god til noget. Det her, det ved jeg, at jeg er god til.

Julie er blevet mobbet gennem hele sin barndom og startede med at ryge hash som 12 årig. Hun gemmer hash i en bamse. Idag er de to børn 15 og 17 år, og de lever et liv med hash - uden skolegang og uden retning i det hele taget. Deres mødre står magtesløse på sidelinjen og ser deres børn visne hen. Programmet følger Rasmus og Julie i et år, hvor de begge forsøger at få deres liv på ret køl.

Når hash bliver en udvej for børn

Mange af de børn, som ryger dagligt, ved godt, at de har et problem med hash. Men hashens dulmende virkning kan skubbe andre problemer i baggrunden. Hashen kan blive stoffet, som lægger en dæmper uroligheden, måske ADHD'en. Den kan blive et værn mod mobningen og ensomheden. Hashen bliver simpelthen en udvej for at holde hverdagen ud. Rasmus og Julie er også eksempler på det, der sker for mange andre børn, som ryger tidligt, nemlig at man mister mange af de sociale kompetencer, andre jævnaldrende får via skolen og fritidsinteresser.

Familierne står magtesløse og ofte meget alene med problemet, og det er svært for de unge at komme videre i livet, da hashen både dulmer og pacificerer dem. Anja, som er mor til Rasmus, har kæmpet med hans misbrug i mange år, og det har præget hele familien.
-Det føles jo lidt som at se ens barn gå i hundene. At noget andet skal have sådan en kontrol over ham og styre hans fremtid – det gør mig enormt vred.

En barndom med hash sendes på DR1 onsdag den 7. maj kl. 20.40

1. Anne Sofie Christensen Bau
Pressekontakt: Yderligere oplysninger