En familiehemmelighed

Hvordan føler man, hvis hele ens identitet bliver sønderrevet, og alt hvad man troede, man vidste om sig selv og sin familie viser sig ikke at være sandt?

Hvordan føler man, hvis hele ens identitet bliver sønderrevet,og alt hvad man troede, man vidste om sig selv og sin familie visersig ikke at være sandt?

Før Anden verdenskrig var hver tredje person i Warszawa jøde.Efter krigen kunne menigheden i byens eneste synagoge ikke opdrivede ti mænd, der kræves til en gudstjeneste.

Mange polske jøder overlevede holocaust ved at antage katolskidentitet, og den fremgangsmåde fortsatte efter krigen. Denudbredte antisemitisme i Polen og de tilbagevendende bølger afantisemitisk udrensning under kommunismen fik de fleste jøder tilat forlade landet, men de få, der blev tilbage, valgte at blive vedmed at skjule sig bag den katolske kirke og leve som polskekatolikker. De giftede sig med katolikker, levede som katolikker,og de skjulte også hemmeligheden om deres jødedom for deres børn,der voksede op i uvidenhed om deres jødiske arv.

Vi er jøder

Men tiderne har skiftet efter kommunismens fald, og folk tillodsig at stille spørgsmål om deres familier og om deres fortid.Hvorfor brugte mor en speciel gryde til at koge mælk? Hvorformodtog far breve fra Israel? Samtidig var de overlevende efterholocaust ved at blive gamle, og flere af dem følte, at de måtteafsløre familiehemmeligheden, før det var for sent. For mange komde nye oplysninger som et chok, der vendte op og ned på alt, hvadde troede på. Det har splittet familier og sat ægteskaber overstyr.

Aftenens dokumentarfilm beskriver nogle af de indtil nu 20.000polakker, der har genopdaget deres sande identitet og jødiske arv,ofte med forstemmende konsekvenser.

Agnieska Ziatek var seksten år gammel, da hun opdagede, athendes bedstemor og mor var jøder. Ifølge jødisk lov er Agnieskaderfor jøde. Da hendes katolske far fandt ud af, at hun ville levesom jøde, blev hun smidt ud hjemmefra. Hun forsøger nu efter bedsteevne at efterleve jødiske leveregler.

Romek Waszkinel voksede op i en traditionel religiøs, katolskfamilie og forstod ikke, hvorfor hans far havde så meget imod, athan valgte at blive præst. Leszek Piaszewski har opdaget, at hansfar er jøde, men han opdager også den frygt og angst, der stadighjemsøger hans mor, fordi hun som barn har oplevet udryddelsen afhele jødiske familier.

Malgosia Lubinski har en stærk mistanke om, at hun er jøde, men hunforsøger at skabe en tryg tilværelse for sine børn, som er opdragetsom katolikker, uden at fornægte dem sandheden om deres jødiskeoprindelse.

Originaltitel: A Family Secret

Produktion: Ronit Kertzner for Belshir International, 2000

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk