En skæv eftermiddag - klassiker af den Oscar-aktuelle Sidney Lumet

Når filmbranchen holder Oscar-fest natten til 28. februar, får instruktøren Sidney Lumet tildelt en særlig æres-Oscar for sin glorværdige karriere i filmens tjeneste. DR2 lader op til prisfesten med en af de bedste film i Lumets righoldige produktion.

Når filmbranchen holder Oscar-fest natten til 28. februar, fårinstruktøren Sidney Lumet tildelt en særlig æres-Oscar for singlorværdige karriere i filmens tjeneste. DR2 lader op tilprisfesten med en af de bedste film i Lumets righoldigeproduktion.

En kvælende varm augustdag i 1972 forsøger tremænd at røve en bank i Brooklyn, New York. Den ene flygter hurtigti panik, men Sonny og hans partner Sal bliver længe nok i bankentil at opdage, at den er omringet af politi.

Det er udgangspunktet for mesterinstruktørenSidney Lumets ”En skæv eftermiddag ” med Al Pacino som den uheldigebankrøver Sonny - en forvirret, ulykkelig mand, der vil alle detbedste. Filmen er en af de mest roste af halvfjerdsernes mangehistorier om outsidere og sociale tabere - en nervepirrende og oftemeget morsom beretning om en højspændt og på alle måder skæveftermiddag i en ikke helt almindelig bankrøvers liv.

Sonny tager bankpersonalet som gidsler ogforsøger at forhandle med det skydegale politi, så han kanundslippe uskadt. Imens samler der sig et opløb af nysgerrigeomkring banken, og Sonnys situation bliver stadig mere desperat.Det viser sig, at han har indladt sig på bankrøveriet for at hjælpeden person, han elsker højst - en transvestit, som håber på at fåråd til en kønsskifteoperation.

Ægthed og præcision

”En skæv eftermiddag” regnes for en af de mestvellykkede film i Sidney Lumets righoldige produktion, der rummerfilm som ”Tolv vrede mænd”, ”Gruppen”, ”Serpico” og ”Storbyensprins”. Den er blevet kaldt en udpræget New York-film, fordi denmed utrolig ægthed og præcision indfanger storbyensnervesønderslidende, let hysteriske atmosfære en ophedet sommerdag,hvor alt synes at skulle kokse og gå skævt.

Ikke kun for Sidney Lumet blev filmen entriumf - også Al Pacino blev meget rost for sit usentimentaleportræt af Sonny, der er alt andet end en afstumpet voldsmand. Også modtog manuskriptforfatteren Frank Pierson årets Oscar forbedste originalmanuskript. Pierson er i dag formand for detamerikanske filmakademi og udtaler i forbindelse medoffentliggørelsen af beslutningen om at tildele Lumet enæres-Oscar: ”Lumet er en af de vigtigste instruktører i denamerikanske filmhistorie, og hans arbejde har gjort etuudsletteligt indtryk på både publikum og selve filmhistorien. Detvar en stor personlig glæde og fagmæssig ære at ringe til Sidney ogfortælle ham, at han har vundet sin professions største ære.”

Klik her for at læse mereom DRs Oscar-programmer.

Originaltitel: Dog Day Afternoon.

Facebook
Twitter