En verden i krig - Ulvekoblet - ubådskrigen 1939-1944

I begyndelsen af krigen mente både tyskerne og de allierede, at den største trussel til søs kom fra de store krigsskibe. Men én mand var uenig, nemlig den tyske admiral Dönitz..

I begyndelsen af krigen mente både tyskerne og de allierede, atden største trussel til søs kom fra de store krigsskibe. Men énmand var uenig, nemlig den tyske admiral Dönitz..

Admiral Dönitz var overbevist om, at krigen til søs ville bliveafgjort af ubådene. Han pressede på for at få den tyske ubådsflådeudbygget, og under hans geniale ledelse opnåede tyskerne i løbet afkort tid næsten fuldt herredømme i Atlanten. 

Livlinen kappet

Det var katastrofalt for England. Uden materiel og fødevarer fraUSA ville England ikke være i stand til at fortsætte krigen, menofrene for at sikre forsyningerne var enorme. Fra september 1939til juni 1942 mistede de allierede omkring 900.000 tonsskibstonnage, mere end 2.000 skibe. I disse første to år mistedeEngland en ud af hver tredje mand, men uden dette offer villeEngland have sultet.

Mangel på samarbejde katastrofalt

Admiral Dönitz' geniale strategi var at samle sine ubåde isåkaldte ulvekobler, hvor op til 8-10 ubåde angreb en konvoj bådeunder og over vandet. Det tog lang tid - og mange tab - før deallierede fandt en taktik for bekæmpelse af ubådene. Dels af mangelpå teknologi dels fordi samarbejde mellem flåden og luftvåbnet ikkevar briternes stærke side. Først i maj 1943 kom vendepunktet medslaget om konvoj ONS-5, hvor Dönitz' ulvekobbel led et knusende ogafgørende nederlag.

Englands livline var sikret.

Originaltitel: The World at War/ Wolf Pack

Produktion: Jeremy Isaacs for Thames Television, 1973

Facebook
Twitter