'Fantastiske fortællinger' har givet danskerne læselyst

En Megafon-undersøgelse viser, at DRs litteraturprojekt er kommet bredt ud, og at det også har givet danskerne lyst til at læse.

  • Forfatteren Charlotte Weitze blander i programmet på 4 uger kronhjorte, kærlighed og kultiske tegn til en ny magisk fortælling. (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
  • Selvom forfatteren Anne Marie Løn har et langt forfatterskab bag sig, så er hun bestemt ikke begejstret for udsigten til at skulle skrive efter regler og overvåget af et kamera. (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
1 / 2

En Megafon-undersøgelse viser, at DRs litteraturprojekt erkommet bredt ud, og at det også har givet danskerne lyst til atlæse.

Danskerne har fået øget lyst til at læse bøger, efter at DRgennem det meste af 2006 har gennemført litteraturprojektet’Fantastiske Fortællinger’ både i DR Radio, DR TV, på dr.dk og ibogform.

Konklusionen er DR ikke selv nået frem til, men den fremgår afet rundspørge, som analyseinstituttet Megafon har lavet for DRblandt 1032 danskere.

Tæt på halvdelen - eller 43 procent - af alle adspurgtefortæller, at de kender eller har hørt om DRs kulturprojekt. Blandt"kenderne" siger fire ud af 10, at ’Fantastiske fortællinger’ harøget deres interesse for fortællinger og litteratur, og godt tre udaf hver 10 svarer, at de decideret er blevet inspireret til at læsehistorier, bøger eller litteratur, som de næppe ellers ville havelæst.

1000 virkelige historier

Projektet har været et af de største samarbejdsprojekter påtværs af afdelinger og medier i DR. Det startede med, at danskernei foråret - via DRs regionalradioer og spot på DRs kanaler, blevopfordret til at sende deres historier ind vianetstedet www.dr.dk/fantastiske.I sommerens løb blev 21 af danskernes bedste fortællinger blevettil små tv-historier, der blev vist først på DR2 og siden på DR1.Senest har seerne kunnet følge, hvordan ni forfattere fra helelandet har arbejdet med at omdanne de cirka 1000 virkelige og"fantastiske fortællinger" til små noveller i løbet af fire uger.De sidste programmer bliver sendt den 10. og 17. december på DR2,og i mellemtiden har DR Multimedie også udgivet en bog med de ninoveller og de oprindelige oplæg fra danskerne, der har oplevethændelserne i virkeligheden.

DR skaber og formidler kultur

DRs generaldirektør Kenneth Plummer, der også har skrevetforordet til ’Fantastiske fortællinger’-bogen, mener, der er almulig grund til at glæde sig over både projektet og overMegafon-undersøgelsen.

"Hele formålet med ’Fantastiske fortællinger’ har netop været atøge danskernes læselyst, og at få dem til at fortælle deres egnehistorier og dele dem med hinanden. Derfor glæder det mig meget, atlitteraturprojektet er slået så markant igennem blandt danskerne,og at de nu også svarer, at DR har været med til at øge dereslæselyst," siger han.

Generaldirektøren fremhæver, at DR også med projektet gerne harvillet understrege, at DR er en institution, der skaber ogformidler dansk kultur. En fjerdedel af alle, der kender til’Fantastiske fortællinger’ svarer i undersøgelsen, at projektet hargjort deres syn på DR mere positivt, mens ingen har oplevet, atderes holdning til DR er blevet dårligere. Derudover mener tre udaf hver 10 danskere, der kender til kampagnen, at projektet hartaget direkte del i udviklingen af dansk kultur.

Livearrangement mangler

"Det er glædelige tal, som vi naturligvis vil tage med os i detvidere arbejde. ’Fantastiske fortællinger’ har også været et heltsærligt samarbejdsprojekt på de indre linjer i DR, og den slags vilder utvivlsomt komme flere af i den kommende tid, når alle erflyttet i DR Byen. Her er hele tanken jo at tænke alle DRs mediersammen," siger Kenneth Plummer.

I vinterens løb bliver der også en livedel af ’Fantastiskefortællinger’ over hele landet, når en stribe af landetsbiblioteker for eksempel holder forfatterarrangementer,historiedage og skriveværksteder på baggrund af helelitteraturprojektet.

Facebook
Twitter