Fem angreb på puritanismen

Over fem lørdage leverer serien 'Det er nemlig rigtigt' en ordentlig bredside til puritanisme, moraliseren og klynkeri. Og går på jagt efter alt det gode ved sladder, luksus, dovenskab, hævn og utroskab.

Sovende hund (© Type 1)

Over fem lørdage leverer serien 'Det er nemlig rigtigt' enordentlig bredside til puritanisme, moraliseren og klynkeri. Og gårpå jagt efter alt det gode ved sladder, luksus, dovenskab, hævn ogutroskab.

Hvis man vil gøre noget rigtigt attraktivt, skal man bareforbyde det. Det påpegede allerede Holberg med ordene:

"(...)Hvis Lyve-Per man bød ej sandhed mer at sigeAf byens mænd han blev den mest pålidelige.Hvad under, om hver lov blir næsten daglig brudtDer er jo da mest sjov ved det som erforbudt."(Oversættelse af Holbergs latinskeoriginaltekst)

Der er noget sælsomt tiltrækkende ved det forbudte. Men det erde færreste i dag, der har forstået det. I vore dage har vipålagt os selv, så mange hæmninger, at mange føler skam overoverhovedet at have lyst til noget som helst. Vi skammer os over atvære for tykke eller for tynde, at powershoppe eller følge voreserotiske nysgerrighed. - Mens vi hylder 60 timers arbejdsuger oggør den naturlige og ofte kreative dovenskab til et problem.

Politisk korrekt moraliseren, selvmedlidende klynkeri ogglædesløs puritamisme er blevet resultatet.

Forsvar for det forbudte

Dét er indgangsvinklen, når Claus Johansen og Lisbeth Lyngse i femudsendelser indleder et frontalangreb på vor tids puritanisme. Ogderes påstand er, at når de fleste mennesker nu alligevel væltersig i sladder, utroskab, hævntogter, overforbrug og ugidelighed, mådet skyldes at disse 'skændigheder' alligevel rummerkvaliteter.

'Det er nemlig rigtigt' går på jagt efter kvaliteterne i detforbudte. Og kun kvaliteterne. Programmet forsøger ikke at veje forog imod. De fem udsendelser vender sig konsekvent ogensidigt mod moraliseren, dårlig samvittighed, klynkeri ogpuritanisme.

  • Det er nemlig rigtigt 1:5Om deindlysende fordele ved sladderLørdag 5. juli kl. 13.30 og tirsdag 8. juli kl. 15.30

  • Det er nemlig rigtigt 2:5Om deindlysende fordele ved luksusLørdag 12. julikl. 13.30 og tirsdag 15. juli kl. 15.30

  • Det er nemlig rigtigt 3:5Om de indlysende fordele ved dovenskabLørdag19. juli kl. 13.30 og tirsdag 22. juli kl. 15.30

  • Det er nemlig rigtigt 4:5Om de indlysende fordele ved hævnLørdag 26.juli kl. 13.30 og tirsdag 29. juli kl. 15.30

  • Det er nemlig rigtigt 5:5Om de indlysende fordele ved utroskabLørdag 2. august kl. 13.30 og tirsdag 5. august kl. 15.30

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter