Filmperler: Bliktrommen - tysk Oscar-belønnet drama

Oscar-belønnet filmatisering af Günther Grass’ roman.

Oscar-belønnet filmatisering af Günther Grass’ roman.

Günther Grass er efterkrigstidens betydeligstetyske forfatter, så det var ingen overraskelse, da han i 1999modtog Nobelprisen i litteratur. Hans hovedværk er ”Bliktrommen”,som Volker Schlöndorff filmatiserede i 1979.

”Bliktrommen”s fortæller og hovedperson,Oskar, er ikke helt almindelig. Oskar kommer til verden i Danzig –det nuværende Gdansk - i 1924. Han er et mærkeligt, tidligtudviklet barn med evner ud over det sædvanlige. Blandt andet harhan en stemme, der er så høj og skarp, at den kan knuse glas. DaOskars far drukner i en sø, gifter hans mor sig påny med enstorkøbmand, der ser frem til at lade lille Oskar overtageforretningen, men det passer ikke den sære, lille dreng, og hantruer med at vende tilbage til sin mors skød. Det eneste, derholder ham tilbage, er hans mors løfte om, at han får enbliktromme, når han fylder tre år. Det får han så, men samtidigbeslutter han sig for aldrig at blive voksen. Han stoppersimpelthen sin vækst og lever resten af livet i barnestørrelsesammen med den rødhvide tromme, som følger ham gennem livet oggennem Tysklands historie, hvor nazisterne er klar til at overtagemagten.

Grotesk satire

Det er en fortælling ud over det sædvanlige,som Günther Grass har brygget sammen med en blanding afsurrealistiske indslag og grotesk satire over tyskernes politiskemedløberi og den almindelige optagethed af kødets lyster.Hovedrollen som den bemærkelsesværdige Oskar spilles af dentolvårige David Bennent, der både kan spille på sit barnlige ansigtog antyde voksne erfaringer, som man bl.a. ser det i den halvvoksneOskars oprør mod nazisternes fremmarch. Foruden David Bennentmedvirker som Oskars mor og stedfar henholdsvis Angela Winkler, somer en af Schlöndorffs faste skuespillere, og Mario Adorf, som ogsåmedvirkede i ”Frøken Smillas fornemmelse for sne”.

”Bliktrommen” er Volker Schlöndorffshovedværk, og filmen høstede en lang række priser i 1979. Udover enOscar for bedste udenlandske film modtog ”Bliktrommen”   bl.a.førsteprisen ved filmfestivalen i Cannes, mens filmen i Danmark fiken Bodil som årets bedste europæiske film.

Originaltitel: Die Blechtrommel.

Facebook
Twitter