Filmperler: Bloody Sunday - engelsk-irsk drama

Hvordan en fredelig demonstration bliver til et slagtehus. Docu-drama om en af den nordirske konflikts største tragedier.

Hvordan en fredelig demonstration bliver til et slagtehus.Docu-drama om en af den nordirske konflikts største tragedier.

Begivenhederne udfoldede sig 30.januar 1972. De 24 timer, derløftede den nordirske konflikt til et nyt niveau af uforsonlighed,genfortælles ikke alene historisk detaljeret og nuanceret, men ogsåi en tv-reportageform som om vi virkelig er på stedet og midt ivolden.

Docu-drama

Denne fortælleform er sjælden og kræver et særligt talent for atlykkes. Peter Watkins’ ”Krigsspillet” om et atombombeangreb påLondon blev produceret af BBC i 1965 – og aldrig vist, fordi denvar for rystende. Gillo Pontecorvos ”Slaget om Algier” skildredeoprørsbevægelse og besættelsesmagt under den franske kolonialismessidste krampetrækninger. Paul Greengrass’ ”Bloody Sunday” skildrertilsvarende kampen mellem borgere og militær set fra beggesider.

Vi er til stede under det nordirske parlamentsmedlem IvanCoopers organisering og afvikling af protestmarchen mod detengelske militærs optrappede overtrædelse af borgernes elementærerettigheder. Og vi er til stede under militærets og politietsplanlægning af modtræk og oplever blandingen af lammende panik ogkynisk magtanvendelse. Sagen set fra begge sider er én definitionpå objektivitet.

Skyd først

Men filmen er ikke neutral. Til trods for at demonstrationen erforhåndsannonceret og forløber kontrolleret og fredeligt, og tiltrods for at det lokale politi forsøger at berolige militæret, såer officererne klart opsatte på at vise deres magt, at slå til medhård hånd, at skyde først og spørge bagefter.

Da røgen har lagt sig og regnskabet skal gøres op er 13demonstranter dødsofre for militærets kugler, og mange er sårede.Ingen militærperson er kommet den mindste smule til skade. Senereblev flere soldater og officerer hædret og modtog medaljer afdronningen. Først i 1998 blev sagen taget op, da Tony Blairnedsatte en undersøgelseskommission, som stadig ikke har afsluttetsit arbejde.

Filmen vandt Guldbjørnen ved Berlin-festivalen 2002.Instruktøren Paul Greengrass er oprindelig journalist og hararbejdet med tv-dokumentarer, hvor han bl.a. var den første, somfik adgang til at besøge IRA-folk i det berygtede Maze-fængsel.James Nesbitt, der spiller Ivan Cooper, er selv fra Nordirland oger uhyre populær i England, bl.a. i kraft af en skæv humor, sombl.a. ses i tv-krimien ”Murphys lov”. Den engelskeøverstkommanderende spilles af Tim Pigott-Smith, som også varubehagelig i ”Imperiets juvel”.

Originaltitel: Bloody Sunday.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk