Filmperler: Young Adam - Ewan McGregor i prisbelønnet skotsk drama

Ewan McGregors præstation som strejferen Joe i det prisbelønnede skotske drama ”Young Adam” er blevet kaldt en af karrierens fineste.

Ewan McGregors præstation som strejferen Joe i det prisbelønnedeskotske drama ”Young Adam” er blevet kaldt en af karrierensfineste.

Med sit loyale portræt af stofmisbrugerenRenton i den dynamiske, galgenhumoristiske ungdomsfilm”Trainspotting” etablerede skotske Ewan McGregor sig somStorbritanniens største unge skuespiller. Siden har McGregor væretet efterspurgt navn både i og uden for Hollywood. Han har spillethovedroller hos så forskellige instruktører som Ole Bornedal,George Lucas, Baz Luhrmann og Tim Burton i henholdsvis”Nightwatch”, de tre seneste ”Star Wars”-film, ”Moulin Rouge” og”Big Fish”.

Med det eksistentialistiske flodprams-drama”Young Adam” vendte Ewan McGregor i 2003 tilbage til skotsk film ien præstation, som Jyllands-Postens anmelder kaldte karrierensfineste ’i hvert fald på denne side af ”Trainspotting”’. McGregorspiller den rodløse, unge Joe, der i 1950’erne tager arbejde på enpram, der sejler på floden mellem Glasgow og Edinburgh. Joe gør dethurtigt klart for kaptajnens kone, Ella (Tilda Swinton), at han ertiltrukket af hende. Bag hendes mand Les’ ryg indleder de enkontant affære, som måske betyder mere for Ella, end den gør forJoe. Joe er ikke typen, der afslører sine følelser. Det gør hanheller ikke, da han sammen med Les (Peter Mullan) fisker liget afen ung pige op af flodens grumsede vand. Men Joe ved mere om dendøde kvinde, end han giver indtryk af.

Sexistentialisme

”Young Adam” er et karakterstudie af enfølelsesmæssigt afstumpet ung mand, der bringer mindelser omhovedpersonen i Camus’ berømte roman ”Den fremmede”. Filmen harvundet flere priser og fik en flot modtagelse af de danskeanmeldere. ’Der [er] noget sært opløftende over den unge DavidMackenzies økonomisk instruerede, smukt fotograferede og suveræntspillede sexistentialisme’, skrev Kim Foss i Jyllands-Posten. MensWeekendavisens Bo Green Jensen kaldte den ’en sjældentgennemarbejdet film, der kan bære at blive set flere gange. Den viloven i købet vokse sig større.’

”Young Adam” fik prisen som bedste nyebritiske film ved Edinburgh-festivalen 2003, mens instruktørenDavid Mackenzie modtog London-filmkritikernes pris for bedste nyenavn. ”Young Adam” modtog også den skotske BAFTA-pris for bedstefilm, bedste instruktion, bedste skuespiller i en skotsk film (EwanMcGregor) og bedste kvindelige skuespiller i en skotsk film (TildaSwinton).

Instruktøren David Mackenzie har selv skrevetmanuskriptet til sin film, der er baseret på en roman af denskotske kultforfatter Alexander Trocchi. Filmens stemningsfuldeunderlægningsmusik er skabt af den tidligere TalkingHeads-forsanger David Byrne, der selv er født i Skotland.

David Mackenzie har netop deltaget i Berlinsfilmfestival med sin seneste film, ”Hallam Foe”, der modtog enSølvbjørn for bedste brug af musik, foruden de tyskearthouse-biografers pris.

Facebook
Twitter