Filmperler: Zatoichi - den blinde samurai - tv-premiere på actionmesteren Kitanos samuraidrama

Actionmesteren Takeshi Kitanos flotte filmperle ”Zatoichi - den blinde samurai” modtog ikke færre end fire priser ved filmfestivalen i Venedig. Nu får den dansk tv-premiere på DR1.

Actionmesteren Takeshi Kitanos flotte filmperle ”Zatoichi - denblinde samurai” modtog ikke færre end fire priser vedfilmfestivalen i Venedig. Nu får den dansk tv-premiere på DR1.

Eks-samuraien Zatoichi ernærer sig som massørog hasardspiller i Japan i det 19. århundrede. Han er gammel ogblind, men i sin stok skjuler han en sværdklinge, som han stadigsvinger med dødelig præcision. Zatoichi kommer til en lille by ibjergene, der holdes i et nådesløst greb af den onde Ginzo og hanshåndlangere. Her møder han et ungt søskendepar, som er i byen forat hævne mordet på deres forældre. Og snart er Zatoichi viklet indi deres blodige planer.

Den japanske mesterinstruktør Takeshi Kitano er først ogfremmest kendt for sine ultravoldelige, men også meget originalegangsterfortællinger. Film som "Sonatine", ”Brother” og "Hana-bi -blomster og ild", der i 1997 indbragte ham førsteprisen vedfilmfestivalen i Venedig. Kitano er imidlertid et meget alsidigttalent, der ikke er sådan at sætte i bås. Det beviste han med denfine, utraditionelle samuraifilm ”Zatoichi - den blinde samurai”,der i 2003 modtog ikke færre end fire priser ved filmfestivalen iVenedig - deriblandt publikumsprisen for bedste film.

Rå som sushi

”Zatoichi - den blinde samurai” er en både hårdkogt, lyrisk ogglimtvis meget morsom oplevelse. Rå som sushi og lige så indbydendeat se på. Blandt andet byder filmen på en række overraskende,musikalske optrin, der, som Jyllands-Postens anmelder skrev, sendtepublikum ”dansende ud af biografen”.

Takeshi Kitano har både skrevet, instrueret og klippet filmen,og han tager sig også af titelrollen. ”Vi har anvendtcomputer-grafik, når blodet skal flyde”, fortæller han om filmensteknik. ”Det giver filmen et lidt tegneserie-agtigt præg, synesjeg. Men samtidig har vi holdt action- og kampscenerne fri for alleandre kunstige effekter. Jeg svinger faktisk selv sværdet - og detgav mig flere dages smerter i arme, skuldre og håndled. Det atspille blind (og samtidig instruere filmen) var lidt af en opgave.Og faktisk var det sværere, end jeg troede.”

Filmen bygger på en meget populær japanskfilm- og tv-serie. Fra 1962 til 1989 blev der indspillet hele 26spillefilm og 100 tv-episoder med den nu afdøde skuespillerShintaro Katsu som den blinde samurai. ”Zatoichi er en af de mestkendte legendariske skikkelser i Japan. Alle over 30 ved, hvem haner, og har fulgt hans kamp mod ondskab og uretfærdigheder”,fortæller Kitano.

Evig anarkist

Takeshi Kitano blev nærmest instruktør ved ettilfælde. Han var hyret til at spille hovedrollen i kriminaldramaet"Violent Cop", da filmens instruktør sprang fra. I stedet overtogKitano instruktørstolen, hvorefter han skrev manuskriptetfuldstændig om og vendte op og ned på alle genrens gængse klichéer.Siden har han skabt yderligere 11 personlige og originale film, derblandt andre har fået en vis Quentin Tarantino til at slutte sigtil hans fanskare.

Selvom Vesten for længst har fået øjnene opfor Kitanos usædvanlige instruktørtalent, er han måske stadig mestkendt for sin rolle som den både brutale og sentimentale sergentHara i "Merry Christmas, Mr. Lawrence". Til gengæld ved enhverjapaner, hvem Kitano er. I 80'erne gjorde hans bidende satiriskeradio- og tv-shows ham berømt og berygtet, og i perioder har hanmedvirket i 7-8 tv-shows om ugen. Kitano, der er blevet beskrevetsom en evig anarkist, startede sin karriere som stand-up-komiker oghar tillige skrevet noveller og romaner. Han er fast klummeskriveri en række aviser og har også kastet sin kærlighed på malerkunsten(hans kunstfærdige billeder spiller en stor rolle i "Hana-bi -blomster og ild").

Originaltitel: Zatôichi

Facebook
Twitter