Flintesønnerne

”Flintesønnerne” fra 1956 har ry for at være en af de mest vellykkede film efter den folkekære Morten Korchs bøger.

”Flintesønnerne” fra 1956 har ry for at være en af de mestvellykkede film efter den folkekære Morten Korchs bøger.

”Flintesønnerne” er den Morten Korch-film,hvor Peter Malberg synger Sven Gyldmarks udødelige Du er minøjesten, der både kan bruges over for babyer og piger - og bliverdet. Og samtidig den Korch-film, som ryster publikums inderstebiologiske begreber ved at gøre Ib Mossin og Ebbe Langberg tiltvillinger.

”Flintesønnerne” er fra 1956 og har ry for atvære en af de mest vellykkede film efter den folkekære fynbosbøger. For første gang lavede man en Korch-film i farver(Eastmancolor) og fejrede det ved at gøre den normalt blonde ToveMaës rødhåret.

Et chok, der er motiveret af hendes dramatiskerolle som gårdmandsdatteren Else: hun har lidt for travlt med at fåsin udkårne, Poul Reichhardts Jesper, hevet i ægtesengen og eroverhovedet sjæleligt uligevægtig. Siden dør hun i barselseng efterat have født de famøse tvillingerne spillet af Ib Mossin og EbbeLangberg - flintesønnerne.

Lyst hår og rødthår

                                           

Men hovedpersonen er Poul Reichhardts solideJesper, der gifter sig til Flintegården og efter hustruen Elses dødstår tilbage med nyfødte tvillinger og økonomisk krise. Men hansgode ven, husmanden Mikkel (Peter Malberg), finder kugleflint påhans jord, og det gør ham til en en holden mand.

Imens vokser tvillingerne op, megetforskellige af sind. Den lyshårede Viggo (Ib Mossin) er en livsgladfyr, mens den rødhårede Martin (Ebbe Langberg) har arvet sin morsvanskelige psyke. De forelsker sig i den samme pige, den søde,ligefremme Karen (Hanne Winther-Jørgensen), og jalousi og bitterhedsætter sit præg på deres ellers så gode forhold. Men ikke mindsttakket være faderens indsats vender alt sig til det bedste.

Foruden de faste Morten Korch-støtter PoulReichhardt og Peter Malberg medvirker Astrid Villaume som pigen,der denne gang afviser Reichhardt og gifter en rig bonde på egnen.Andre medvirkende er Helga Frier som rar husmandskone og ValdemarSkjerning som Flintegårdens oprindelige ejer, Kresten.

Det er selvfølgelig Korch-filmenes sædvanligeinstruktør Alice O’Fredericks, der står ved roret, og Grete Frischehar skrevet manuskriptet efter Korchs roman fra 1917.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk