Fluen på væggen

Det er alle dokumentarfilm-folks drøm at blive ”fluen på væggen” hos deres hovedpersoner - komme så tæt på at de smelter sammen med omgivelserne, mens de filmer alt, hvad der foregår. Poul Martinsen er én af dem, der i sine mange tv-dokumentarfilm er kommet tættest på andre mennesker.

  • Poul Martinsen er i DR Dokumentarprogrammet "Fluen på væggen" vendt tilbage til flere af de personer, der har medvirket i hans tidligere progammer. (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
  • "Med i Ræset" hed dokumentarfilmen fra 1975, som lod det stå klart for Tom Belsø, at han ikke kunne skabe en international Formel 1 karriere. I "Fluen på væggen" fortæller han Poul Martinsen, hvad der er sket siden filmen. (© Type 1)
1 / 2

Det er alle dokumentarfilm-folks drøm at blive ”fluen på væggen”hos deres hovedpersoner - komme så tæt på at de smelter sammen medomgivelserne, mens de filmer alt, hvad der foregår. Poul Martinsener én af dem, der i sine mange tv-dokumentarfilm er kommet tættestpå andre mennesker.

I DR Dokumentarprogrammet ”Fluen på Væggen”sætter Poul Martinsen fokus på sig selv ved at opsøge tidligeremedvirkende og spørge dem:

- Gik jeg dig for nær? Hvad kom det til atbetyde på godt og ondt at komme i TV? Havde det noget medvirkeligheden at gøre, det vi så på skærmen?

Kameraets konsekvenser

Med kameraet snurrende, opsøger han sine gamle”ofre”, og det er ikke dem alle, der er lige glade for at se ham.En kvinde, der var forsøgsperson i et eksperiment om autoritetstro,kan f.eks. fortælle, at hun har måttet gå til behandling hospsykolog efter at have været i fjernsynet.

Det er kendte og ukendte mennesker, der nu fårlejlighed til at fortælle, hvordan det er at sidde tilbage, nårlysene er slukket, og kameraholdet draget videre på jagt efter nyeskæbner, nye historier. 

Døren blev åbnet for Kipketer

800 meter-løberen og verdensmesteren WilsonKipketer erkender, at hans liv fik en uventet drejning, da dansk TVkom forbi skolen oppe i Nandi-bjergene i Kenya og filmede ham somen stor knægt, der løb rundt i et par slidte kondisko.

- Det åbnede døren for mig til en andenverden, siger han i programmet.

For tæt på?

Poul Martinsen og hans hold diskuterer iudsendelsen indbyrdes konkrete situationer, hvor de kan have gåetfor tæt på menneskers privatliv – f.eks. en optagelse hvor defilmede, at et sørgende ægtepar på en hospitalsstue siger et sidstefarvel til deres døde barn.  Eller det øjeblik da en kvinde forførste gang møder sin mor, der har adopteret datteren bort somspæd.

For den tidligere formel 1-racerkører TomBelsø var mødet med dansk TV medvirkende til, at han skiftedekarriere. Med i Ræset hed dokumentarfilmen, som viste, athan som ung racerkører ikke havde råd til at køre med samme dyreudstyr som de mere etablerede kørere.

”Smiling Tom”s motor var mange hestekræftersvagere end de konkurrenter, der havde kapitalstærke sponsorer iryggen.

- Da jeg så filmen, stod det klarere for migend nogensinde, at det var et ræs, jeg aldrig ville kunne gøre miggældende i. Så jeg stoppede efter et par løb til, siger TomBelsø.

Til gengæld viste det sig, at han havdefremragende evner som forretningsmand. I dag bor han i England,hvor han er fabrikant af et morgenmads-produkt, der eksporteres tilmange lande, bl.a. Danmark.

Gensyn

”Fluen på Væggen”   bringer klip fradokumentarfilmene ”Afrikas sorte Guld”, ”Blandt tusind Ansigter”,”Spionen der kom hjem til Kulden”, ”Helvedesugen”, ”LydighedensDilemma”, ”Med i Ræset” og ”På grænsen til Liv”.

Facebook
Twitter