Forbrydelsen

Fra søndag 7. januar kl. 20.00 kan danskerne følge sporet og konsekvensen af en grusom forbrydelse, som forgrener sig vidt og bredt i København. DR TV-Dramas nyskabende thrillerserie, ’Forbrydelsen’, sendes i 20 afsnit på DR1.

 • Skoleborgmester Troels Hartmann (Lars Mikkelsen) og hans politiske rådgiver Rie Skovgaard (Marie Askehave) er et godt makkerpar, både professionelt og privat. (Foto: Tine Harden © Type 1)
 • Pernille (Ann Eleonora Jørgensen) og Theis (Bjarne Henriksen) går med flytteplaner for deres lille familie, som de begge sætter over alt andet. (Foto: Tine Harden © Type 1)
 • Troels Hartmann (Lars Mikkelsen), som i øjeblikket er skoleborgmester i København, er midt i en lovende valgkamp om overborgmester-posten med den siddende overborgmester Poul Bremer (Bent Mejding). (Foto: Tine Harden © Type 1)
 • Sarah (Sofie Gråbøl) har sidste arbejdsdag og skal sætte sin afløser ind i sagerne - men hendes chef, Buchard (Troels II Munk), vil gerne lige have hende til hurtigt at kigge på en sag alligevel. (Foto: Tine Harden © Type 1)
 • Sarah (Sofie Gråbøl) kommer på hårdt og opslidende arbejde på sin sidste dag som efterforskningsleder i afdeling A på Politigården. (Foto: Tine Harden © Type 1)
 • Jan Meyer (Søren Malling) får en lang og hård arbejdsdag som nyansat i afdeling A på Politigården. (Foto: Tine Harden © Type 1)
 • Theis (Bjarne Henriksen) insisterer på at få nogle ganske bestemte informationer fra politiet, som tilbageholder ham. (Foto: Tine Harden © Type 1)
 • Den store hovedrolle som vicekriminalkommissær spilles af Sofie Gråbøl. (Foto: Tine Harden © Type 1)
 • Efterforskningsleder Sarah Lund (Sofie Gråbøl) på gerningsstedet. (Foto: Tine Harden © Type 1)
 • Jan Meyer (Søren Malling), som skal overtage Sarahs (Sofie Gråbøl) job, rykker ind med sit grej, før hun har nået at rykke ud med sit. (Foto: Tine Harden © Type 1)
 • Troels Hartmann (Lars Mikkelsen) er i gang med en lovende valgkamp om overborgmester-posten - godt assisteret af sin kampagneleder Morten Weber (Michael Moritzen). (Foto: Tine Harden © Type 1)
1 / 11

Fra søndag 7. januar kl. 20.00 kan danskerne følge sporet ogkonsekvensen af en grusom forbrydelse, som forgrener sig vidt ogbredt i København. DR TV-Dramas nyskabende thrillerserie,’Forbrydelsen’, sendes i 20 afsnit på DR1.

Startskuddet på DRs nye thrillerserie går, da enefterforskningsleder i drabsafdelingen har sidste arbejdsdag, førhun skal tage hul på et nyt kapitel i sit liv. En næsten heltalmindelig familie på Vesterbro passer samtidigt sin hverdag og gåri flytteplaner, indtil forældrene pludselig bliver kastet ud ideres værst tænkelige mareridt. En toppolitiker er sideløbende igang med en benhård valgkamp, som tegner lovende. Alle bliver depludselig en del af den samme historie, da politiet kommer påsporet af en grusom forbrydelse, og i løbet af 20 intense dage inovember ændres deres liv for bestandigt. 

Forbrydelsen og jagten på gerningsmanden gør vidt forskelligemennesker til en del af den samme skæbnesvangre historie.Efterhånden som efterforskningen udvikler sig, brederkonsekvenserne sig og inddrager mennesker fra vidt forskelligemiljøer - fra gymnasieelevernes verden af skjulte dagsordener, overindvandrergruppers lukkede miljøer og embedsmandsvældet pårådhuset, til de mange mere eller mindre synligt involverede i enbenhård valgkamp.

Holdet bagDet er det Emmy-vindende hold fra’Nikolaj og Julie’, som hermed vender tilbage med en serie, der erhelt anderledes end noget, DR TV-Drama tidligere har produceret.Søren Sveistrup er seriens ophavsmand og hovedforfatter, BirgerLarsen er den konceptuerende instruktør og Piv Bernth er producent.Det visuelle udtryk er blevet lagt fast af fotografen Eric Kress,mens Niels Sejer har haft ansvaret for scenografien, og Frans Bakhar komponeret musikken.

Den store hovedrolle som vicekriminalkommissær spilles af SofieGråbøl over for Lars Mikkelsen som københavnsk toppolitiker ogBjarne Henriksen og Ann-Eleonora Jørgensen som forældrene ifamilien. De øvrige gennemgående skuespillere er bl.a. SørenMalling, Marie Askehave, Bent Mejding, Nicolaj Kopernikus ogMichael Moritzen. Derudover vil en række af vore bedsteskuespillere optræde på gæstevisit, bl.a. Farshad Kholghi, SolbjørgHøjfeldt, Troels II Munk, Laura Christensen, Cyron Melville, LauraDrasbæk, Tina Gylling Mortensen, Anne Marie Helger, Ole Boisen,Julie Ølgaard og Peter Gilsfort.

’Forbrydelsen’ er optaget i DR’s egne studier i TV-Byen samt pålocations i og omkring København og bliver sendt på DR1, søndagekl. 20.00 fra 7. januar 2007.

Man kan få mere at vide omforbydelsen her

Karakterer og skuespillere

Sofie Gråbøl som Sara Lund

Sarah Lund ervicekriminalkommisær i afd. A på Politigården i København. Sarah eren nørd, ikke mindst i sit arbejde. Hun har det med at fortabe sigi detaljer. Det kan være en tilsyneladende ligegyldig detalje på etgerningssted, det kan være et ord, det kan være trækninger i etansigt. Hun fornemmer ting længe inden, hun sætter ord på det. Hunregistrerer målrettet og lægger det ind på harddisken – eller ogsåmystificeres hun og går og grubler videre uden at sige noget.Lægger det væk, men så kommer det igen. Hun har ikke det storebehov for hele tiden at meddele sig til folk. Hendes søn Mark er påden måde blevet forsømt. Ikke kun fordi hun nogle gange konkretglemmer eller kommer for sent til hans verden, men også fordi hunnogle gange lever mentalt et helt andet sted. Det er hun blevetklar over. Det vil hun rigtig gerne rette op på. Sarah er kærestemed den svenske kriminalpsykolog, Bengt Rosling, og hun og Mark erved at flytte op til Sigtuna uden for Stockholm – og det er etskridt i den rigtige retning. Bengt er rummelig, kender hendesboble og glæder sig til at få hende ud af den, så deres liv rigtigtkan begynde.

Sofie Gråbøl (f. 1968) startede sin karriere som autodidaktskuespiller kun 14 år gammel – og i samme år kom gennembruddet med’Barndommens gade’ (86). Siden da har Sofie Gråbøl blandt mangeandre forestillinger været at se i ’Snart kommer tiden’ (98) på Dr.Dantes Aveny, ’Othello’ (2000) på Østre Gasværk, ’Når vi dødevågner’ (2002) og ’Sommergæster’ (2004) på Betty Nansen Teatret. PåDet Kgl. Teater har hun senest spillet i ’Vintereventyret’(2005).Blandt en lang række spillefilm har Sofie Gråbøl medvirket i’Nattevagten’ (94), ’Mifunes sidste sang’ (99), ’Den eneste ene’(99), ’Blinkende lygter’ (2000), ’Grev Axel’ (2001) ’Lad de småbørn...’ (2004) og senest ’Direktøren for det hele’ (2006). På DR1er Sofie Gråbøl især kendt for sin hovedrolle i ’Nikolaj og Julie’(2002-2003).

Bjarne Henriksen som Theis Birk Larsen

Theis erflyttemand, ægtemand og far. Han driver en mindre, men velkørende,flytteforretning på Vesterbro i København, hvor han bor sammen medsin hustru, Pernille, og deres 3 børn, kærlighedsbarnet Nanna på 19og de to efternølere, Anton på 7 og Emil på 6. Theis er enrespekteret mand på Vesterbro. Som ung var han en rod med enkriminel løbebane, men mødet med Pernille og fødslen af Nannamarkerede et vendepunkt i hans liv, og han har siden da holdt sigpå den rigtige side af loven. Theis sætter familien over alt andet,og han har store planer for fremtiden, nu hvor forretningen gårgodt, og alle børnene er ved at vokse til.

Bjarne Henriksen (f.1959) afsluttede sin uddannelse på StatensTeaterskole i 1990, hvorefter han de følgende fire år var ansat påhenholdsvis Jomfru Ane Teatret og Svalegangen. Blandt hans mangeteateropgaver kan nævnes ’Snart kommer tiden’ (98) Dr. DantesAveny, ’Snak’ (99) på Caféteatret, ’Gummi-Tarzan the musical’(2002) og ’Pudemanden’ (2006) på Husets Teater. Men BjarneHenriksen er nok især kendt for sine markante filmroller i bl.a.’Portland’ (96), ’De største helte’ (96), ’Let’s get lost’ (97),’Festen’ (98), ’Pizzaking’ (99), ’Fruen på Hamre’ (2000) og’Kinamand’ (2005). Bjarne Henriksen har også været entilbagevendende spiller i en række danske tv-serier, bl.a. DR1’s’Edderkoppen’(2000) og TV2’s ’Hotellet’ (2000-01).

Ann Eleonora Jørgensen som Pernille BirkLarsen

Pernille er gift med Theis – da de i sin tid blevkærester, var det ikke til hendes forældres store begejstring. Dehavde andre planer og drømme for deres ældste datter, men Theis varPernilles store kærlighed, og hun var ikke i tvivl. Pernille harsammen med Theis skabt en dejlig, velfungerende familie og etflyttefirma, der er i vækst. Pernille er familiens naturligemidtpunkt, har styr på regnskaberne, børnene og Theis, alt sammenmed en stærk og kærlig hånd.

Ann Eleonora Jørgensen (f.1965) blev færdiguddannet fra StatensTeaterskole i 1993 og debuterede samme år på tv i de to ThomasVinterbergnovellefilm ’Sidste omgang’ og ’ Slaget på tasken’. Hunhar siden medvirket i en lang række teaterforestillinger,heriblandt ’Paradis’ (97) og ’Tørklædemonologerne’ (2006) påEdison, ’Aske til aske – støv til støv’ (98) på Aarhus teater og’Push up’ (2003) på Det Kgl. Teater. Også på tv har Ann EleonoraJørgensen siden debuten haft betydningsfulde roller i bl.a.’Bryggeren’ (96) og ’Taxa’ (97-99) på DR1 samt ’Jul i Valhal’(2005) på TV2. Allermest kendt af det store publikum er hun nok forsine præstationer i spillefilm som ’Når mor kommer hjem’ (1998),’Italiensk for begyndere’ (2000), ’At klappe med en hånd’ (2001),’To ryk og en aflevering’(2003) og ’Forbrydelser’ (2004).

Lars Mikkelsen som Troels Hartmann

Troels erskoleborgmester i København og De Liberale’s kandidat tiloverborgmesterposten. Troels er en politisk flamme. Han brænder fordet, han laver. Han er et energibundt, og hans politiske lidenskaber stor. Han er optimistisk og sprudler af ideer og gå-på-mod. Hankan lide mennesker, og de kan lide ham. Troels kan begå sig, hvorhan har lyst – bonede gulve eller beskidte garager. Han er, som haner – fordi han er sig selv. Privatlivet ser lidt mere lukket ud.For 2 år siden mistede Troels sin kone, og de nåede ikke at fåbørn. Dødsfaldet kom på et tidspunkt, hvor Troels var blevet valgtsom skoleborgmester med meget stor fremgang i stemmetallet forpartiet og sig selv. Allerede på det tidspunkt var han fremtidensmand og en stor stemmesluger i København. Efter dødsfaldet kastedehan sig endnu mere ihærdigt over arbejdet. Troels er en mand med enmission. Han vil gerne vælte overborgmester Bremer og selv vælgestil overborgmester ved valget om 20 dage – fordi han har noget atbyde på. Han kender byen, og han ved, hvad der skal gøres. Troelsstår for åbenhed, ærlighed og optimisme – der er ikke nogenproblemer, der ikke kan løses. Troels har det sidste halve årdannet par med Rie, og efter valget skal de flytte sammen og stiftefamilie.

Lars Mikkelsen (f.1964) tog afgang fra Statens Teaterskole i1995 og har siden bl.a. haft teateropgaver som ’Slangehud’ (98),’Pap’ (98), ’Kærlighedens kværulanter’ (99), ’Genfærd’ (2000) og’Don Juan’ (2003) på Det Kgl. Teater. Desuden er det blevet tilforestillinger som bl.a. ’Det korteste strå’ (2002) på Bådteatret,’Himmelhund’ (2004) på Caféteatret og ’Marthas Tema’ (2005) påAveny T. Lars Mikkelsen har også en række markante filmroller bagsig, bl.a. i novellefilmen ’Seth’ (99), spillefilmene ’Enkærlighedshistorie’ (2001), ’Kongekabale’ (2004) og ’Nordkraft’(2005) og ikke mindst har Lars Mikkelsen været en gennemgåendefigur i tv-produktioner som f.eks. ’Edderkoppen’ (2000), ’Nikolajog Julie’ (2002-03), ’Krøniken’ (2004-06) og ’H.C. Andersen –historien om en digter’ (2005).

Søren Malling som Jan Meyer

Jan Meyer ervicekriminalkommisær og nyansat i afd. A på Politigården. Jan skalovertage Sarah Lunds job, når hun flytter til Sverige. Jan erumiddelbart Sarahs modpol. Han er udadvendt, rastløs, talende ogvil hellere reagere og handle end tøve og tænke. Jan er en dygtigvkk’er, men skal lære at kontrollere sit temperament. Han har væretforflyttet en del gange og haft en del underordnede jobs, som hanret beset har været overkvalificeret til. Jan har haft en turbulentkarriere inden for politiet, og når han nu er landet idrømmejobbet, vil han gøre meget for at beholde det. Jan er giftmed Hanne, og de har 3 døtre, der alle elsker og forguder deresfar.

Søren Malling (f. 1964) er uddannet fra skuespillerskolen vedOdense Teater i 1992, hvor han var fastansat frem til 1994. Sidenda har Søren Malling bl.a. medvirket i en række forestillinger påHusets Teater som ’Anslag på hendes liv’ (1998), ’Den arabiske nat’(2004) og ’Pudemanden’ (2006) ligesom han har spillet med iforestillinger som ’Europamestrene’ (2003) på Teater Grob og ’Underbæltestedet’ (2005) på Café Teatret. På film har man bl.a. kunnetopleve Søren Malling i ’Mifunes sidste sang’ (1999), ’Bænken’(2000), ’Polle fiction’ (2002), ’Anklaget’ (2005) og ’Rene hjerter’(2006). På DR1 har Søren Malling bl.a. medvirket i serierne ’Taxa’(97-99), ’Rejseholdet’ (2000-03), ’Nikolaj og Julie’ (2002-03) og’Ørnen’ (2004-06).

Marie Askehave som Rie Skovgaard

Rie Skovgaard erpolitisk rådgiver for Troels Hartmann. Rie er ud af en politisk,borgerlig familie. En familie med dybe rødder i partiet. Hun eropfostret med politik, og hun kender alt og alle. Hun har enuniversitetsuddannelse suppleret med en journalistisk baggrund.Begge dele med de bedste karakterer og gennemført hurtigere end defleste. Politik har altid været en del af Ries verden, men det erspillet og kontrollen frem for selve politikken, der interessererhende. Derfor er hun bevidst blevet rådgiver frem for politiker.Rie er opfostret med, at man sætter sig mål, og at man når dem –fordi man har evnerne. Hun har vindermentalitet – hun deltager ikkei noget for at tabe – heller ikke selvom det bare er for sjov, forundervejs må hun altid erkende, at hun er et konkurrencemenneske.Hun er skarp i hovedet og har humor, men hun er også et megetseriøst menneske, der altid ved, hvad hun vil. Rie er forelsket iTroels og alt det, der følger med ham, og hun ved, at de vil udgøreet perfekt team, både privat og professionelt, når valgsejren erhjemme.

Marie Askehave (f.1973) er uddannet på Statens Teaterskole i2003 og debuterede samme år på Privat Teatret i ’Tak – så er detnok for i aften’. I 2004 medvirkede hun i ’Historier om Pandabjørnefortalt af en Saxofonist med en Veninde i Frankfurt’ påKrudttønden, inden turen gik til Folketeatret, hvor hun spilledemed i ’En Skærsommernatsdrøm’ (2004-05). I 2005 kunne hun opleves i’Frode og alle de andre rødder’ i Tivoli og senere samme år i’Cirkusrevyen’, hvorefter hun afsluttede året med ’Et Juleeventyr’på Folketeatret. Marie Askehave debuterede for nylig på spillefilmi ’Rene hjerter’ (2006), ligesom ’Forbrydelsen’ bliver hendestv-debut.

Bent Mejding som Poul Bremer

Poul Bremer eroverborgmester og bykonge i København. Det har han nu været i 12 årog er klar til at tage en sidste 4-årig æresrunde, inden han går påpension. Bremer har gjort det godt for byen, men i de senere år erhans politiske dømmekraft blevet svagere, og han ser de yngre nyekræfter storme frem. Især er han fokuseret på sin største rivalTroels Hartmann. Bremer er et politisk dyr – han kan alle knebeneog fiduserne. Han er en farlig mand at lægge sig ud med, for hanskyr ingen midler for at nå sit mål – at blive genvalgt tiloverborgmesterposten. Han er en enevældig leder og holder sinemeningsfæller i et stramt greb. Troels og Bremer har en fællesskygge fra fortiden – Bremer var vidne til, at Troels’ far led sitdefinitive nederlag i politik. I det daglige politiske arbejdeforsøger de at holde en venskabelig tone.

Bent Mejding (f.1937) har haft en bred karriere inden for danskteater, film og tv og som teaterleder på bl.a. Alléscenen (BettyNansen Teatret) og Det Ny Teater. Undervejs er det blevet til mangeroller på en række af landets største teatre, foruden en ligesåstor mængde iscenesættelser og oversættelser af skuespil. Somskuespiller er han ikke mindst kendt for sin Danmarksrekord iopførelser af ’Privatliv’ sammen med Susse Wold over hele landet.På tv kender man Bent Mejding fra bl.a. ’Matador’ (78-81), ’Taxa’(98), ’Edderkoppen’ (2000) og ’Rejseholdet’ (2000-03). Og også pådet store lærred har Bent Mejding haft mange markante roller bl.a.i filmene ’Tro, håb og kærlighed’ (84), ’Drengene fra Skt. Petri’(91), ’Italiensk for begyndere’ (2000), ’Blinkende lygter’ (2000),’Brødre’ (2004) og ’Drømmen’ (2006).

Michael Moritzen som Morten Weber

Morten erkampagneleder for Troels Hartmann. Deres historie går 20 årtilbage, da de som ganske unge var engageret i De Liberale’sungdomsafdeling. Troels valgte rampelyset, og Morten valgte atstyre slaget fra sidelinien. Morten er en perfektionistisk”workaholic”, der er meget dygtig til sit job og højt anerkendt.Han har brugt alt sit krudt på karrieren, og har i høj grad ”glemt”det virkelige liv. Derfor er Mortens privatliv meget privat, og kunfå ved, hvad han laver, når han ikke er på arbejde – hvilket hannæsten altid er. Morten har tidligere haft en krise i sit liv – formeget alkohol, for meget medicin – men efter behandling har hanlagt sit liv om og fokuserer meget på sundhed og helse.

Michael Moritzen (f.1954) blev uddannet fra instruktørlinien påStatens Teaterskole i 1978 og herefter fra Skuespillerskolen vedÅrhus Teater i 1981. Han har i de senere år medvirket somskuespiller i forestillinger som ’Liebhaverne’ (1997) og ’Aske tilaske – støv til støv’ (1998) begge på Husets Teater og ’Dødedansen’(1999) samt ’The Italian Afternoon’ (1999) begge på Folketeatret og’Et latterligt menneskes drøm’ (2005) på Café Teatret. Sominstruktør har Michael Moritzen stået bag forestillinger som ’Aktuden nåde’ (1994) på Café Teatret, ’Asta Die Asta’ (1998) påKaleidoskop og ’Miss plinckbys Kabale’ (2001) på Folketeatret. Pådet store lærred har Michael Moritzen markeret sig i bl.a.’Idioterne’ (1998), ’Et rigtigt menneske’ (2001), ’Okay’ (2002),’Oh Happy Day’ (2004) og ’Drabet’ (2005).

Nicolaj Kopernikus som Vagn Skærbæk

Vagn er ansatsom flyttemand hos Theis og er samtidig hans bedste og ældste ven.De betragter sig som brødre, og da Pernille giftede sig med Theis,fik hun Vagn med i tilgift. Han er en del af familien – et møbel,der altid flytter med og som alle elsker. Børnene holder meget afderes onkel Vagn – han er den bedste babysitter, for der bliver setstort på regler og forbud, når Vagn bestemmer. Hans eget privatliver løst i koderne, og han har nogle faderskabssager bag sig – Vagnduer ikke til parforhold og stabilitet, men samtidig er det det,der drager ham mod Theis og Pernilles trygge hjem. Vagn er også endel af Theis’ kriminelle fortid, men i modsætning til Theis har hanikke helt sluppet grebet. Han er en uvurderlig hjælp og støtte forTheis i flyttefirmaet, men kører af og til en lyssky forretning iweekenderne.

Nicolaj Kopernikus (f.1967) tog afgang fra Skuespillerskolen vedOdense Teater i 1994 og har siden på teatret medvirket iforestillinger som f.eks. ’Kunst’ (1996) og ’Torben toben’ (2001)på Dr. Dante, ’Personkreds 3’ (1998) på Betty Nansen, ’Denvægelsindede’ (2000) på Det Kgl. Teater, ’Mit Eventyr’ (2005) påGladsaxe Teater og ’Pudemanden’ (2005) på Aarhus Teater. På DR1 harNicolaj Kopernikus bl.a. markeret sig i ’Charlot og Charlotte’(96), ’Taxa’ (1997-99) og ’Rejseholdet’ (2000-03). Men det er frade adskillige spillefilm, man især kender Nicolaj Kopernikus, bl.a.’Let’s get lost’ (1997), ’Bænken’ (2000), ’Flyvende farmor’ (2001),’Okay’ (2002), ’Forbrydelser’ (2004), ’Villa paranoia’ (2004) og’Voksne mennesker’ (2005).

Man kan få mere at vide omforbydelsen her