Fornuft og følelse - Emma Thompson, Kate Winslet og Hugh Grant i Oscar-belønnet Jane Austen-film

Emma Thompson fik en Oscar for sit manuskript til Ang Lees skønne Jane Austen-filmatisering, der også modtog Berlin-festivalens Guldbjørn.

Emma Thompson fik en Oscar for sit manuskript til Ang Leesskønne Jane Austen-filmatisering, der også modtogBerlin-festivalens Guldbjørn.

Jane Austens skarpe, analytiske blik påkærligheden i en tid, hvor moralen var i højsædet, har gjort hendesromaner til klassikere. Bøgerne læses stadig for deres vid ogskarpsyn, og de blev ikke mindre populære efter Ang Lees succesrigefilmatisering af ’Fornuft og følelse’ fra 1995, som nu vises påDR1.

Emma Thompson fik en Oscar for sit manuskripttil filmen, og både hun og Kate Winslet blev desudenOscar-nomineret for deres præstationer som søstrene Elinor ogMarianne, der ikke kunne være mere forskellige. Storesøster Elinorer pragmatisk og velovervejet, mens Marianne er romantisk ogimpulsiv. Begge møder kærligheden, men i England omkring år 1800 erder intet vigtigere end penge og social status. To ting, sompigerne mister, da deres far pludselig dør, og familien må flyttefra sit gods.

Det er blandt årsagerne til, at Elinor holdersig tilbage, da hun forelsker sig i den kejtede, men charmerendeEdward (spillet af Hugh Grant). Af pligtfølelse over for sin mor ogsine søstre forsøger hun at ignorere sine følelser. Samtidigforsøger Edwards slægtninge at forhindre de to i at mødes, da deikke mener, at den pengeløse Elinor er det rette parti forEdward.

Imens tiltrækkes den livserfarne oberstBrandon (Alan Rickman) af Marianne. Men før han får en chance forat fortælle hende, hvad han føler, forelsker den iltre unge kvindesig hovedkulds i charmetrolden Willoughby (Greg Wise). De toindleder en flirt, der er så åbenlys, at Elinor føler, at hendesrebelske søster overskrider alle grænser for anstændig opførsel. Oger Willoughby virkelig den rette for hende?

’Fornuft og følelse’ blev en stor succesblandt både publikum og anmeldere. Filmen blev nomineret til helesyv Oscars og modtog Berlin-filmfestivalens førstepris,Guldbjørnen.

Filmens taiwanske instruktør Ang Lee slogigennem med ’Spis Drik Mand Kvinde’ og har siden instrueret en langrække internationale succeser som det spændstige drama ’The IceStorm’, den firedobbelte Oscar-vinder ’Tiger på spring, drage iskjul’ og tegneseriefilmatiseringen ’Hulk’. Med ’BrokebackMountain’ kom han igen på alles læber med et stærkt og originaltdrama, der indbragte ham en Oscar for bedste instruktør. Senest harhan instrueret det erotiske spionagedrama ’Lust, Caution’, dertidligere i år vandt Guldløven ved filmfestivalen i Venedig.

Originaltitel: Sense and Sensibility

Facebook
Twitter