Forsvundne danskere - fundet og hva' så?

Når forsvundne danskere genfindes på tv, er det umiddelbart en succeshistorie. Men hvad sker der, når kameraet er slukket? Dokumentarzonen på P1 møder to genfundne danskere, som fortæller om at komme hjem til en fortid, der ikke let lader sig slette.

Når forsvundne danskere genfindes på tv, er det umiddelbart ensucceshistorie. Men hvad sker der, når kameraet er slukket?Dokumentarzonen på P1 møder to genfundne danskere, som fortæller omat komme hjem til en fortid, der ikke let lader sig slette.

"Det var et helvede at komme hjem. Det kunnejeg slet ikke finde ud af. Jeg var træt af at være hende, der løjog hende, der forsvandt fra sit barn.”

Pernille Stangenberg, en ung dansk mor,forsvandt sporløst i 2003 og blev efterlyst af politi ogInterpol. DR’s tv-program ”Forsvundne danskere” fandt hende 13 måneder senerepå Kata Beach i Thailand, hvor hun havde skabt et helt nyt liv meden ny mand, der ikke anede, at hun var stukket af fra sit barn ogsin familie i Danmark.

Udsendelsen sluttede med Pernilles ord om, athun nu ville tage hjem, at hun glædede sig til at se sin lilledatter og til at blive genforenet med forældrene. Men hvad sketeder egentlig bagefter, da kameraet slukkede og Pernille vendte hjemigen?

På lørdag 26. august sender P1 Dokumentarzonenprogrammet "Forsvundne danskere - fundet og hva' så?" om den sværetid, der fulgte, da Pernille tog tilbage til Danmark.

Hjemkomsten blev turbulent og kaotisk - ogPernille blev mere og mere ensom hjemme i Danmark.

Fra Holland til Hanstholm

I radiodokumentaren præsenteres også en anden forsvunden dansker,Martin Larsen. Han stak af i 1999 - uden at efterlade etafskedsbrev eller øvrige livstegn. Mens forældrene var ude af sigselv, bosatte Martin sig i Holland - hvor han fik job, bolig og enhollandsk kæreste. Martin var væk i to et halvt år, inden handukkede op igen.

"Det var hårdt at se mine forældre igen. Minmor var blevet så meget ældre at se på i den korte tid,” siger hani dokumentaren, der er tilrettelagt af Birgitte Hornhaver.

I dag har Martin været tilbage i Danmark i femår og bor i Hanstholm. Også han har måttet sande, at det tager tidat starte forfra - og at man ikke bare lige genoptager forholdettil familien og vennerne: "Der har været et stort tillidsbrud. Mineforældre er stadig bange for, at jeg skulle stikke af igen. Og deter en høj pris at betale."

  • ”Forsvundne danskere - fundet og hva’så?”, Dokumentarzonen, P1 lørdag 26. august kl.14.33.

Dokumentaren er tilrettelagt af BirgitteHornhaver 

FacebookTwitter