Fra baggård til big business

”Fra baggård til big business” er titlen på en række historiske dokumentarprogrammer, som fortæller de fascinerende historier om nogle af de store danske virksomheder, der blev skabt af en ”lille” mands gode idé. En idé, der var så god, at forretningen voksede sig ud af garagen, baggården eller kælderen og ud på verdenskortet.

”Fra baggård til big business” er titlen på en række historiskedokumentarprogrammer, som fortæller de fascinerende historier omnogle af de store danske virksomheder, der blev skabt af en ”lille”mands gode idé. En idé, der var så god, at forretningen voksede sigud af garagen, baggården eller kælderen og ud på verdenskortet.

Sidste efterår viste DR de første femprogrammer, som handlede om LEGO, Falck, Danfoss, Egmont og NovoNordisk.

Fra søndag den 10. november er DR2 klar medfem nye programmer i serien.  Denne gang bliver det de spændendehistorier om Tjæreborg, B&O, Dandy, Rockwool og F.L. Smidth.Fælles for virksomhederne i serien er, at de udspringer af den heltsæregne skandinaviske familievirksomhedsmodel. Og at disse få, menstærke virksomheder fik meget stor indflydelse på udviklingen af etmoderne Danmark.

Programmerne:

I det første program”Charterpræsten” fortæller vi om den fattige sognepræst fraTjæreborg, der ”fandt fidusen”. Han ville gerne ud og rejse, ogfandt på at arrangere busrejser, så han selv kunne komme gratis medsom rejseleder.

Idéen, der gjorde Eilif Krogager tilrejsekonge, var rejser, der var så billige, at enhver kunne få rådtil en uge under sydens palmer. Da Tjæreborg Rejser var på sithøjeste i midten af 70erne var det blevet Europas størsterejseselskab. Men den økonomiske krise i 80erne sammen medspørgsmålet om, hvem der skulle overtage efter pastor Krogager,sendte Tjæreborg Rejser i armene på ærkerivalen Spies. Programmetsendes søndag den 10. november 2002 kl. 20.00.

Det andet program ”B&O – verdenspæneste lyd” fortæller søndag den 17. november kl. 20.00 om,hvordan de to ingeniører Peter Bang og Svend Olufsen i 20’erne gavstartskuddet til en dansk verdenssucces. I dag er B&O kendtover hele verden for sit eksklusive design og sin avanceredeteknik. Men der var engang, hvor de lavede radioer, der var sågrimme, at de blev sammenlignet med en lokumsdør. Det var først dade fandt ud af at samarbejde med designere, at de brød gennemlydmuren med et brag, der kunne høres helt til Japan.

Dandy - ”Tyggegummikongen fra Vejle”handler om det danske tyggegummieventyr.

På en rejse til London midt i 1920’erne stødteen lille slikfabrikant fra Vejle, Holger Sørensen, ind i etforunderligt nyt produkt fra Amerika – tyggegummiet! Han tog idéenmed hjem til Vejle, men først efter mange forgæves forsøg lykkedesdet at fremstille dansk tyggegummi.

Efter 2. verdenskrig opstod der nærmesthysteri for at få fat i tyggegummi, og det danske tyggegummi blevsolgt over hele verden. Dandy blev kendt for sin pågående og vovedemarkedsføring med kendte skuespillere og letpåklædte piger.

Rockwool ”Den stilfærdigestenknuser

Rockwool er smeltet sten og en danskerhvervssucces i milliard klassen. Det var to familier fra Korsørder importerede den lune ide fra USA i begyndelsen af århundrede oggjorde danskerne til verdens største producent af stenuld. Menfamilierne endte i et bittert opgør. I dag styresRockwool-koncernen af familien Kähler der er blevetmangemillionærer på den lune ide. Men pengene går ikke til dyrebiler og privatfly - de bliver brugt til at gøre Rockwool endnustørre.

Endelig følger et program om F.L. Smidth, somi skrivende stund er under optagelse.

FacebookTwitter