Fredagsfilm: The Devil's Own - En fjende iblandt os

Politimanden Tom aner ikke, at hans flinke husgæst er nordirsk terrorist. Thriller med Brad Pitt og Harrison Ford.

Politimanden Tom aner ikke, at hans flinke husgæst er nordirskterrorist. Thriller med Brad Pitt og Harrison Ford.

Terrorismen har mange ansigter. Et af demtilhører den joviale nordirske ungersvend, som sprængerprotestantiske børn i luften om dagen og synger fædrelandetsvemodige drikkeviser om aftenen på pubben. Når han oven i købet serud som Brad Pitt, så kan man ikke kun hæfte sig ved det negative,men må også se de gode sider. Eller i det mindste se sagen fraflere sider.

Brad Pitt spiller Frankie McGuire, der sombarn oplevede sin far blive majet ned af engelske tropper, dertrængte ind i hjemmet midt i bordbønnen. Tyve år senere er Frankieen af IRAs mest effektive, kyniske og frygtede terrorister. Hærenog politiet er blevet enige om, at Frankie ikke skal fanges ogbringes for retten. Han skal likvideres, og det kan ikke gå hurtigtnok. Elite-SAS-soldater er på sagen, nettet strammes, jordenbrænder, og Frankie flygter i ly af mørket til New York.

I USA har IRA mange irsk-amerikanskesympatisører og ikke mindst velhavere, der gerne ofrer en posepenge på en håndfuld Stinger missiler i en god sags tjeneste. Enanden irsk-amerikansk gruppe er gangstere og andre lysskyelementer, som gerne skaffer Stinger missilerne mod passendebetaling. En tredje gruppe er til gengæld ordenshåndhæverne, somgodt nok har forståelse for den gode sag, men alligevel hælder meretil lov og orden.

En sådan idealistisk politimand er TomO’Meara, som giver Frankie tag over hovedet uden at ane noget omhans virkelige beskæftigelse. Frankie charmerer Toms kone og døtre,og Frankie og Tom er godt på vej til at blive venner, da sandhedenstikker sit grimme ansigt frem, og skidtet rammer ventilatoren, somde siger over there. Tom og hans familie står mellem Frankie ogmissilerne, og SAS-attentatmænd har brug for Toms hjælp, og Tom måvise, hvad han dur til.

Toms dilemma, menneskelighed og handlekraftfår vægt i Harrison Fords spil, og den moralske konflikt øgerspændingen i veteranen Alan J. Pakulas sikre instruktion. Pakulahar tidligere lavet bl.a. ”Alle præsidentens mænd” og ”Pelikannotatet”. I mindre roller ses Treat Williams (”Der var engang iAmerika”), Natascha McElhone (”Ronin”) og Julia Stiles (”Mona LisaSmile”).

Originaltitel: The Devil’s Own.

FacebookTwitter