Fredagsfilm: Rain Man - komediedrama med Dustin Hoffman og Tom Cruise

I 1989 gik Oscaren for bedste film, bedste instruktion, bedste manuskript og bedste mandlige skuespiller til en og samme film: Rain Man.

I 1989 gik Oscaren for bedste film, bedste instruktion, bedstemanuskript og bedste mandlige skuespiller til en og samme film:Rain Man.

Dustin Hoffman og Tom Cruise mødtes som denautistiske Raymond og hans lillebror i ”Rain Man”, der blev en afde største biografsucceser i 1988, og siden er blevet en moderneklassiker.

”Rain Man” handler om mennesker, der vedførste øjekast intet har til fælles, men som finder sammen og læreraf hinanden. Tom Cruise er den smarte, yuppie-agtige CharlieBabbitt, der ved sin fars død bliver overrasket over, at han ikkeer enearving til familiens formue, og at han rent faktisk har enstorebror, der er indlagt på en institution. Storebror Raymond erautist, og det betyder, at han har ualmindeligt svært ved atsortere i de indtryk, han får. Støj og larm kan gøre hamfuldstændig fortvivlet, samtidig med at autismen har givet ham enenestående evne til at behandle tal og huske navne. Charlieudskriver på egen hånd sin storebror fra hospitalet og sammen medsin veninde tager han Raymond med sig, mens han forsøger at findeen måde at få fat i den arv, som han mener, burde være hans.

Som rejsen skrider frem, begynder der at dukkeminder fra fortiden op, og det går op for Charlie, at han stadigkan huske broren fra sin tidlige barndom. Efterhånden somirritationen over Raymonds mange sære vaner lægger sig, opstår deren forståelse mellem brødrene, selv om Charlie stadig forsøger atudtænke en måde til at udnytte Raymonds helt særlige talenter.

Hjertegribende og morsom

”Rain Man” er en af de sjældne film, der påsamme tid kan være hjertegribende og uhyre morsom. Det øjeblik,hvor Charlie for første gang opdager sin brors specielle evner, daRaymond blot ved at kaste et blik på en bunke tændstikker kan se,hvor mange tændstikker, der er i bunken, hører til et af deøjeblikke, som man altid vil huske, fordi det så smukt og vittigtmarkerer det afgørende skred i brødrenes indbyrdes forhold.

Dustin Hoffman modtog sin anden Oscarnogensinde for rollen som den autistiske Raymond, og det er i højgrad hans film. Det var i det hele taget hans ide at ændre Raymondsrolle i det oprindelige manuskript fra blot at være en venlig ogharmonisk mand til at være autist. Samtidig stammer mange af hansreplikker ikke fra manuskriptet, men fra Dustin Hoffmans fineimprovisationer. Over for Hoffman står Tom Cruise stærkt med sinsolidariske udlevering af den overfladisk charmerende Charlie, dergennem rejsen med storebror finder frem til mere menneskelige sideraf sig selv. Det er en af de første Tom Cruise-film, hvor stjernenmodarbejder det billede, han omhyggeligt havde dannet af sig selv ikarrierens første år. Denne udvikling er siden fortsat og toppetmed hans præstationer i Stanley Kubricks ”Eyes Wide Shut” og PaulThomas Andersons ”Magnolia”.

”Rain Man” er instrueret af Barry Levinson,der siden har holdt godt fast i samarbejdet med Dustin Hoffman ikrimidramaet ”Sleepers”, præsidentsatiren ”Wag the Dog” og sciencefiction-filmen ”Sphere”. Manuskriptet er skrevet af Barry Morrow isamarbejde med Ronald Bass, der har placeret sig som Hollywoodsmest efterspurgte manuskriptforfattere med film som ”I seng medfjenden”, ”Min bedste vens bryllup” og Lasse Hallström-filmen ”TheShipping News”, som på flere måder minder om ”Rain Man”.

Originaltitel: Rain Man.

Facebook
Twitter