Fredagsfilm: Ronin - action-thriller med Robert De Niro, Jean Reno og Stellan Skarsgård

En ung kvinde samler en gruppe hårdkogte forbrydere til at stjæle en mystisk taske fra en anden bande. Det går hårdt for sig, men sætter kun en endnu større lavine i gang. Sømmet er i bund, og de smarte snyder de mindre smarte.

En ung kvinde samler en gruppe hårdkogte forbrydere til atstjæle en mystisk taske fra en anden bande. Det går hårdt for sig,men sætter kun en endnu større lavine i gang. Sømmet er i bund, ogde smarte snyder de mindre smarte.

Action-thrilleren ”Ronin” er den klassiskehøg-over-høg historie, hvor man ikke aner, hvad der ligger bag, oghvem der snyder hvem. Den type spænding, som ikke behøvereksplosioner for at få tilskueren ud på kanten af sædet - hvor mankun læner sig tilbage og slapper af, når der kommer en hæsblæsendebiljagt. Og så er biljagterne endda de mest svimlende siden"Bullitt".

En mørk og regnfuld nat mødes en gruppe mændpå en bar i en skummel sidegade i Paris. En franskmand, enenglænder, en russer, to amerikanere. Alle slidte, tøffe ogerfarne. Slet ikke Guds bedste børn. Og så en ung, smuk irskkvinde, ikke mindre farlig. Alt i alt et beskidt halvt dusin.  Jobbet er derefter. De skal hugge en taske fra en anden bande, somheller ikke giver ved dørene.

Irske Deirdre giver ordrene. Amerikanske Samfinder hullerne i planen og lukker dem. Han har prøvet det her før.Franske Vincent nyder at se en professionel i arbejde. Han er ogsåpå hjemmebane. Russiske Gregor kan med sin lille computer hacke sigind på spion-satellitter og følge enhver af fjendens bevægelser.Fjenden er i Sydfrankrig, og nu brændes der gummi. 152 km i timenover toppede brosten gennem smalle, snoede gader i Nice.

Kompliceret og enkelt

Alt går godt, indtil det pludselig ikke går sågodt mere. For man kan ikke stole på forbrydere nu om dage, alle erbare ude på at mele deres egen kage. En af vore drenge har lavet endeal med russerne.   Det lugter af ex-KGB, nu ude i noget snavsunder dække af en vidunderlig skøjteprinsesse, flere gangeverdensmester, som optræder for fulde huse i Paris. Og så er der deirske terrorister, og muligvis CIA. Og hvad er det egentlig, derbefinder sig i den taske, som så mange mister livet over?

Det kan alt sammen virke uhyre kompliceret,men det er nok ret enkelt. For det drejer sig mindre om snedigeintriger end om spændende personer, hårrejsende situationer og enstemning, der er til at bøje med de bare næver. Sagt på en andenmåde: Robert De Niro er på, og John Frankenheimer svinger sintryllestav.

Robert De Niro har i 30 år været en af USA'sstørste stjerner og fineste skuespillere. Fra "Taxi Driver" har hangivet dybde og foruroligende nærvær til usympatiske og oftepsykopatiske figurer.   En tilsvarende position har Jean Reno hafti fransk film de seneste 10 år, fx i Luc Bessons "Leon".  Detforrygende samspil mellem De Niro og Reno i "Ronin" er særligtbemærkelsesværdigt, når man tænker på, hvor sjældent franskeskuespillere fungerer godt i amerikanske film. I de øvrige rollerses en perlerække af karakterskuespillere, bl.a. Stellan Skarsgård,Sean Bean, Jonathan Pryce, Michael Lonsdale og NataschaMcElhone.

John Frankenheimer, der døde i 2002, varfrontfigur og "auteur" i 1960'ernes unge amerikanske film, bl.a.med kontroversielle og nu klassiske thrillers som "Kandidaten fraManchuriet", "Syv dage i maj" og "Manden der skiftede ansigt".  Selv om "Ronin" ikke er hans sidste film, så står den somafslutningen på hans eminente karriere og har indforståedehenvisninger til hans tidligere film, fx attentatet påskøjteprinsessen (attentatetpræsidentkandidaten i "Kandidatenfra Manchuriet") og biljagterne med kameraet i vejniveau(racer-scenerne i formel-1-filmen "Grand Prix"). 

"Ronin" er optaget i Frankrig, og den er ogsåen indforstået hilsen til mesteren i fransk gangsterfilm,Jean-Pierre Melville. Historien har mindelser om Melvilles"Storgangsterens sidste kup", og titlen spiller på Melvilles "Lesamourai".   En 'ronin' er nemlig en forhenværende samurai, der harsvigtet sin arbejdsgiver og kun har selvmordet tilbage.

Originaltitel: Ronin.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk