Gensyn med Bodil Udsen som Emma

I anledning af Bodil Udsens død sender DR1 den danske film ’Ballade på Christianshavn’, hvor Udsen spiller en af sine mest kendte og elskede roller, nemlig som Emma i Rottehullet.

I anledning af Bodil Udsens død sender DR1 den danske film’Ballade på Christianshavn’, hvor Udsen spiller en af sine mestkendte og elskede roller, nemlig som Emma i Rottehullet.

Hvis en dansker bliver bedt om at nævne en afBodil Udsens mange roller, er der en stor sandsynlighed for, atnavnet ’Emma’ dukker op. Emma i Rottehullet, Emma fra Huset påChristianshavn. Af Bodil Udsens uendeligt mange vellykkede ogelskede roller, er det vel Emma, der om nogen foldede den folkekæreog populære side af Bodil Udsen ud.

Nu bliver der mulighed for et gensyn med Emma- med hendes kontante og omsorgsfulde tone og med hendes spiddendeskarpe kommentarer til stort og småt i det berømte hus. DR1 mindesBodil Udsen med et gensyn med ’Ballade på Christianshavn’.

Et velkendt persongalleri

'Balladepå Christianshavn' blev produceret, efter at 12 episoder af serien'Huset på Christianshavn' havde vist sig at være blandt depopulæreste udsendelser i DRs historie. Og det var en smal sag formanuskriptforfatterparret Erik Balling og Henning Bahs at fabulerevidere over de kendte, kære figurer i den hyggelige gamle ejendompå Christianshavn.

Det var også Erik Balling, der stod forinstruktionen af halvdelen af det første dusin episoder, og hanændrede ikke ved grundmønsteret i sin spillefilmsudgave.

Så vi møder endnu engang Poul Reichhardtsfrembusende flyttemand Olsen i evig konflikt med den person, haninderst inde såre nødigt vil undvære, Arthur Jensens elskeligtjamrende vicevært Meyer.

Ydre fjender skabersammenhold

Men dramaet truer, da en boligspekulantfår øje på ejendommen, vil rive den ned og opføre et hotel i betonpå stedet. Aldrig har der været større brug for sammenhold mellembeboerne end i denne nødens stund, hvor endog Meyers job er ifare.

En ny vicevært melder sin ankomst, i KarlSteggers imposante og uigennemskydelige skikkelse. Han får det ikkenemt, indtil den frygtelige sandhed afsløres: han er et menneskesom alle andre og vil frygtelig gerne stå sig godt medbeboerne.

I den veloplagte film møder vi også Bjørn Watt-Boolsen, HelleVirkner, Paul Hagen, Lis Løwert, Willy Rathnov, Kirsten Walther -og Ghita Nørby i en skæg rolle som en kåd, livlig sekretær iboligministeriet. Og så naturligvis Bodil Udsen i rollen som ’voresallesammens Emma’.

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk