Gribende dokumentar om danske jøder i Hitlers fangenskab

I ny rørende dokumentar på DR K fortæller seks danske fanger de grusomme historier om fangenskabet i en af Hitlers koncentrationslejre.

I ny rørende dokumentar på DR K fortæller seks danske fanger i en af Hitlers koncentrationslejre de grusomme historier om fangenskabet.

70 år efter de tyske tropper i Danmark overgav sig, og de danske jøder i fangenskab blev befriet, sender DR K den helt nye dokumentar 'Danske jøder i Hitlers fangenskab'. Her rejser seks danske fanger tilbage til Theresienstadt og fortæller deres gruopvækkende historier om deres tilfangetagen og 18 måneders mildest talt kummerlige ophold i den nazistiske koncentrationslejr under 2. Verdenskrig.

De seks medvirkende undslap på mirakuløs vis med livet i behold. For dem alle bliver rejsen tilbage et punktum for erindringerne om en frygtelig tid, som ændrede deres liv for altid.

Uvidende om deres skæbne

De uhyggelige begivenheder, der rev familier fra hinanden, tog deres begyndelse i oktober 1943. Det lykkedes mere end 7.000 danske jøder at flygte til sikkerhed i Sverige, men 470 danske jøder blev arresteret, tvunget op på kreaturvogne og kørt mod koncentrationslejren Theresienstadt, hvor en ukendt skæbne ventede dem.

"Selve rejsen til Theresienstadt var meget nedværdigende. Vi kom til et sted, hvor vi ikke havde nogen bestemmelse over os selv. Vi blev stillet op i rækker, og vi havde ingen fornemmelse af, hvad der skulle ske med os," fortæller Robert Fischermann, der medvirker i dokumentaren.

Konstant frygt i 18 måneder

Fra den ene dag til den anden blev de tilfangetagne danskere en del af nazisternes plan om 'den endelige løsning' - ingen jøder skulle længere leve i Europa. I dokumentaren fortæller de seks danskere blandt andet om sult, angst, nazisternes forfalskede billeder af stedet og konstant frygt for, hvad morgendagen ville bringe i koncentrationslejren.

"Theresienstadt var det sted, hvor min barndom blev ødelagt", fortæller Birgit Krasnik Fischermann i udsendelsen.

Poul Brandt forklarer om de traumatiske begivenheder, som udspillede sig blandt de folk, der stod i kø for at blive transporteret til udryddelseslejren i Auschwitz.

"De tyske soldater kastede nyfødte børn til hinanden, som om det var en bold. Mødrene stod og skreg efter deres børn. Jeg forstå ikke, hvordan folk kan være sådan mod andre. Det var rædselsfuldt at se på," fortæller Poul Brandt, der var vidne til oplevelsen som syv-årig i 1943.

DR K sender den bevægende og barske dokumentar 'Danske jøder i Hitlers fangenskab' på 70-års dagen for Danmarks befrielse, den 5. maj klokken 20:00.

1. Christian Rask Pressekontakt: Yderligere oplysninger

Facebook
Twitter