Helt perfekt: Når god ikke er godt nok – Tema på DR3

I uge 12 sætter DR3 fokus på unges kamp for at være perfekt. Det sker med en række programmer, samlet under titlen ’Helt perfekt: Når god ikke er godt nok’.

Mange unge befinder sig et sted i livet, hvor ethvert valg, føles afgørende for, om de lykkes som menneske. De skal vælge det rigtige studie, den rigtige praktikplads, deres første job – vel at mærke på en arbejdsplads, de kan identificere sig med, og som kan fremme deres karrieremuligheder. De skal være gode kærester, gode venner, underholdende på Instagram og lækre at se på. Samtidig skal de kunne føre indholdsrige samtaler, konstant opleve spændende ting og være sjove og glade. Nogenlunde sådan kan man sammenfatte den undersøgelse, som Psykiatrifonden kom med tidligere på året.

Målsætninger, der kan gøre selv en topatlet forpustet. Men virkeligheden er, at

Jeg synes, de unge fortjener, at der bliver sat fokus på, hvorvidt det er deres eget ansvar at sige fra, eller om det i virkeligheden er nogle samfundsstrukturer, der bør ændres...

DR3-redaktør, Mads Kromann

en stor gruppe af særligt unge piger, føler, at de skal leve op til alle kravene. Konsekvensen er ifølge Psykiatrifonden, at de føler stress, pres og bekymring. Derfor tager DR3 fat i problematikken, der tilsyneladende er vokset i forhold til tidligere.

”På DR3 ønsker vi at sætte fokus på den type perfektionisme, som kan resultere i at invalidere velfungerende unge kvinder, fordi de hele tiden balancerer på randen af at knække på grund af det urealistiske forventningspres, de lægger på sig selv,” fortæller redaktør på DR3, Mads Kromann.

Han håber, at temaet kan være med til at igangsætte en debat om, hvorfor pigerne egentlig har det, så dårligt:

”Jeg synes, de unge fortjener, at der bliver sat fokus på, hvorvidt det er deres eget ansvar at sige fra, eller om det i virkeligheden er nogle samfundsstrukturer, der bør ændres, når helt almindelige mennesker har et så forvrænget billede af, hvad det vil sige at lykkes med deres liv,” siger Mads Kromann.

De perfekte piger

Et af temaets programserier hedder ’De perfekte piger’ og er et eksperiment i seks programmer med Anna, Amalie, Julie og Fie, der tilsyneladende er helt almindeligt velfungerende unge kvinder mellem 18 – 22 år. Alt i deres liv skal fremstå perfekt. Ingenting er godt nok, og kompromis er ikke en løsning. De har tårnhøje krav til sig, og de giver aldrig sig selv fri.

I programmerne filmer de sig selv i deres hverdag og lukker op for tanker, de aldrig tidligere har delt. Samtidig mødes de en gang om ugen, hvor de forsøger at hjælpe sig selv og hinanden med at slippe ud af deres mentale fængsel. De gør det ved hver gang at sætte sig selv et nyt grænseoverskridende mål, som de vil arbejde med i den kommende uge og dernæst afrapportere til næste møde. En hård proces, der skal hjælpe dem med at bryde deres vante mønstre og slippe jagten på det perfekte.

Andre programmer

Ud over ’De perfekte piger’ sender DR3 en række andre programmer i uge 12 med udgangspunkt i ’det perfekte’. ’Kan jeg blive perfekt?’ er titlen på en ny australsk dokumentarserie i seks afsnit om den helt almindelige 19-årige Maddy, der vil gøre alt for at se ud, som de smukke og rige. Derfor prøver hun i ti uger alle de gode råd, hun får fra medier og kendisser, i håb om, at omverdenen vil se hende som perfekt.

Kanalen sender også fjerde afsnit af ’Miss Perfect’, om seks piger, der stiller op i Danmarks ældste skønhedskonkurrence ’Miss Danmark’. Derudover sendes DR3 Dok’en ’Det umulige kropsideal’, der tager udgangspunkt i, at omkring 90 procent af alle kvinder og unge piger ikke kan genkende sig selv i modeindustrien og mediernes kvindebilleder, og at det dagligt får dem til at føle sig grimme og mindreværdige. Men hvor kommer billederne fra, og hvordan sikrer man en større mangfoldighed i størrelse, etnicitet og alder, som kan ændre samfundets urealistiske og farlige normer for skønhed? Det ser denne dokumentar nærmere på.

Det er også muligt at gå på opdagelse på DRTV, der udover ovenstående programmer har samlet en lang række titler i et perfektionismetema. Programmerne kan ses fra søndag den 18. marts.

Sendeplan
Kan jeg blive perfekt? (1:6) - mandag den 19. marts, klokken 20:05
DR3 Dok: Det umulige kropsideal - mandag den 19. marts, klokken 20:35
De perfekte piger - onsdag den 21. marts, klokken 21:00
Miss Perfect - onsdag den 21. marts, klokken 21:30