Holland og Tjekkiet overvejer at lave ’Historien om Danmark’ i lokale udgaver

Et produktionsselskab i Holland og en tv-udbyder i Tjekkiet har sikret sig en såkaldt option hos DR Salg til programformatet, som DR har udviklet, og hvor Lars Mikkelsen var fortæller.

Det var Lars Mikkelsen, der var fortæller i ’Historien om Danmark’. Her er han i gang med at fortælle om grundloven i 1849. (Foto: DR © Type 2)

Måske er DR’s populære historieserie ’Historien om Danmark’ snart på vej i lokale udgaver som ’Historien om Holland’ og ’Historien om Tjekkiet’.

Et produktionsselskab i Holland og en tv-udbyder i Tjekkiet har sikret sig en såkaldt option hos DR Salg til programformatet, som DR har udviklet, og hvor skuespilleren Lars Mikkelsen i løbet af 2017 førte seerne gennem 23.000 års historie i 10 udsendelser af en times varighed.

Med optionen sikrer Holland og Tjekkiet sig muligheden for at lave lokale udgaver af historieprogrammerne, og fra DR får de opskriften på, hvordan udsendelserne er skruet sammen.

Fra tekstenSalget af optionerne glæder den ansvarlige for salg af DR’s formater, Louise Juel Severin fra DR Salg.

”Vi er enormt stolte over, at det velproducerede format nu også finder vej ud til andre dele af verden, og at flere lande dermed får mulighed for at fortælle deres historie,” siger hun.

Nomineret til Prix Italia

Samtidig med at optionen til ’Historien om Danmark’ netop er blevet afsat til Holland og Tjekkiet, er ’Historien om Danmark’ blevet nomineret til en af de prestigefyldte Prix Italia-priser, som uddeles senere på måneden på øen Capri i Italien. Det er sket i kategorien ’Cross-Platform Special Prize’.

”Det viser, at formatet også er fantastisk på tværs af platforme, og at der er tænkt over alle dele,” mener Louise Juel Severin.


’Historien om Danmark’ var en serie, hvor fakta blev blandet med skuespil, og hvor en fortæller – Lars Mikkelsen – førte seerne gennem afsnittene og historien.

Allerede tidligere i år vakte ’Historien om Danmark’ opsigt i Canada, hvor serien var nomineret til en Rockie Award i kategorien ’Bedste historiske og biografiske program’ ved BANFF World Media-festivalen - uden at det dog her blev til en pris.

I Danmark modtog serien tidligere i år TV-Prisen 2018 for at være ’Årets nyskabelse inden for faktaprogrammer’, ligesom ’Historien om Danmark’ i foråret fik Danmarks kulturformidlingspris, Artbeat Prisen 2018, for at være ”det absolut bedste stykke danske kulturformidling i det forgangne år”, som det hed i motiveringen dengang.


Skal med til Cannes

DR Salg har allerede i et par omgange haft ’Historien om Danmark’ som format med til MIPCOM- og MIPTV-festivalerne i Cannes, hvor tv-købmænd fra hele verden mødes og køber og sælger programmer og formater. DR Salg har også ’Historien om Danmark’ med i salgstasken, når der er MIPCOM i den sydfranske by i midten af oktober.