Homo i 1700-tallet

England i 1700-tallet var præget af en sprudlende seksuel nysgerrighed, især i London. Homoseksuelle mænd og kvinder fra både arbejder- og overklassen mødtes for at glæde hinanden, til trods for at det var en forbrydelse, der kunne straffes med døden.

England i 1700-tallet var præget af en sprudlende seksuelnysgerrighed, især i London. Homoseksuelle mænd og kvinder fra bådearbejder- og overklassen mødtes for at glæde hinanden, til trodsfor at det var en forbrydelse, der kunne straffes med døden.

Molly-houses

I 1726 blev Mother Clap sat i gabestokken midti London. Pøblen kastede mudder, rådne tomater og døde katte påhende. Hendes forbrydelse var, at hun havde drevet en af de mestpopulære homoseksuelle barer i byen.

England i 1700-tallet var præget afoplysningstiden. Smukke landskaber, stil og elegance var ihøjsædet. Men bag facaden var der også plads til at udforske ensprudlende seksuel verden, hvor næsten alt var tilladt. MotherClaps pub var et såkaldt ”Molly-house” – et sted for homoseksuelle,hvor gæsterne blev kaldt ”molly’er”. I 1533 havde Henrik d. 8.gjort homoseksualitet til en forbrydelse, der blev straffet meddøden. Og i 1691 blev ”Selskabet for sædernes reformation” stiftet.Da molly-subkulturen blev for synlig, begyndte selskabet sammen medsensationspressen at forfølge molly’erne, der gik under jordenefter udrensningerne i 1720erne.

Omverdens reaktion påhomoseksualitet

Mother Clap endte således i gabestokken, fordihendes pub blev infiltreret af en politistikker, som detaljeretbeskrev, hvad han så. Datidens omfangsrige politioptegnelser ergrunden til, at historikere i dag ved så meget om, hvordanhomoseksuelle levede dengang. F. eks. var der mere end 30”molly-houses” i London, og homoseksuelle mænd udførte ritualer,hvor de lod som om de fødte trædukker.

I det britiske dokumentarprogram ”Homo i1700-tallet” bliver disse ritualer og andre sociale omgangsformerbeskrevet og sat ind i en kulturel og sociologisk sammenhæng. Dettegiver et godt indblik i, hvordan det engelske samfund forholdt sigtil homoseksuelle mænd og kvinder.

Arbejderklassens og overklassenshomoseksuelle

Mange af de homoseksuelle kom fraarbejderklassen, men overklassen havde endnu mere frihed til atgøre som den ville, så længe det var diskret. Diskret var dog etord, den adelige John Hervey ikke helt forstod. Han blev født i1696 og indledte et åbenlyst forhold til anden mand i 1726. Da hansenere flyttede sammen med ham, brød Hervey samfundets normer ogendte med at miste både sin politiske karriere og senere sinkæreste.

Dronning Anne skrev lidenskabelige breve tilsin kammerherreinde, Sarah, men kom ingen vegne. Da dronningenfandt en anden kvinde, begyndte Sarah at afpresse hende, ogdronningen endte med at betale hende for at bevare sit omdømme.

”Homo i 1700-tallet” viser, hvordanklasseforskelle, pressens behandling af datidens sager ogsamfundsmoralen har påvirket homoseksuelles opfattelse af sig selvog andres opfattelse af homoseksuelle. Da Dronning Victoria bestegtronen i 1937 var en epoke slut, men den ”guldalder”, homoseksuelleoplevede i England i 1700-tallet, var enestående.

Originaltitel: Queer as18th Century Folk

Produktion: Diverse Production for Channel 4,2003.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter