Hvorfor slog du mor og far ihjel? – Ny DR1-dokumentar

DR Dokumentar undersøger en af de senere års mest dramatiske drabssager. Dokumentaren beskriver processen, som fører frem til tragedien, og den afmagt forældrene følte over for systemet, inden de blev dræbt.

I juli 2016 bliver ægteparret Kirsten og Jørgen Kragh slået ihjel med en økse af deres yngste søn. DR1’s nye dokumentar ’Hvorfor slog du mor og far ihjel?’ søger svar på, hvad der gik forud for de usædvanlige og for mange helt uforståelige drab. Sammen med drabsmandens bror får DR Dokumentar adgang til forældrenes hus for at finde svar på, hvad der skete.

Drabene på Kirsten og Jørgen Kragh trak både store overskrifter, men også stor medfølelse, som da borgerne i ægteparrets hjemby gik i fakkeloptog gennem Låsby. Under hele forløbet og den senere retssag har Thomas Kragh forholdt sig tavs, men DR Dokumentar har fået lov at følge ham, blandt andet da han for første gang siden drabene får adgang til sine forældres hus.

I huset ligger ægteparrets dokumenter og optegnelser, som fortæller om den årelange kamp, Kirsten og Jørgen Kragh har kæmpet for at få den rette hjælp til Lars Kragh. Det er en kamp, som for alvor begyndte 10 år efter, at Lars Kragh vendte hjem som soldaterveteran fra borgerkrigen på Balkan, hvor han var en del af den fredsbevarende styrke. På dette tidspunkt havde Lars Kragh mistet sit arbejde og kontakten til sin kæreste og parrets to børn, og han levede mere og mere isoleret fra det øvrige samfund med en diagnose på posttraumatisk belastningsreaktion - PTSD.


Utilstrækkelig hjælp
Kirsten og Jørgen Kragh hjælper deres søn med at få deres søn sat i kontakt med både Forsvarets Veterancenter og det psykiatriske system, men familien oplever ikke, at han får den hjælp, som han har behov for.

”Psykiatrien udskriver ham, få timer efter at han er blevet tvangsindlagt med politiets hjælp, og på Veterancentret siger de, at de ikke kan hjælpe de veteraner, der ikke vil hjælpes. Og så står vi der som familie uden hjælp”, fortæller Thomas Kragh i dokumentaren.

Antallet af PTSD-ofre kendes ikke, men 1200 ansatte fra Forsvaret har anmeldt PTSD som en arbejdsskade. Der er flere tilbud til de veteraner, der har brug for hjælp, men familien Kragh fandt hjælpen utilstrækkelig over for en søn og bror, som havde svært ved at erkende sine problemer og dermed også havde svært ved at tage imod hjælp.

Noter og nødråb
Dokumentaren beskriver den proces, som fører frem til den voldsomme tragedie i juli 2016. Dokumentaren inddrager også andre personer, som har været tæt på Lars Kragh - enten under hans udsendelse til Kosovo eller siden hen som støtter, da han begynder at isolere sig.

Under hele forløbet skrev Kirsten Kragh mange af sine tanker ned, og i noter forholdt hun sig til den afmagt, som ægteparret følte. En afmagt der får ægteparret til at skrive nødråb til ministre, folketingspolitikere, borgmestre og til Dronningen. I det sidste tilfælde kommer der en uventet respons.

”Vi kunne ikke gøre mere. Alle dem, der kunne have hjulpet, var blevet kontaktet. Alt var gjort af mine forældre,” siger Thomas Kragh til DR Dokumentar.


’Hvorfor slog du mor og far ihjel’ – DR Dokumentar sendes tirsdag den 28. november klokken 20.30 på DR1.