Idioterne

Lars von Triers dogmefilm fra 1998 om en gruppe unge mennesker der leder efter deres indre idiot.

Lars von Triers dogmefilm fra 1998 om en gruppe unge menneskerder leder efter deres indre idiot.

Gruppen holder til i en tom villa i Søllerød.De bruger al deres fritid sammen med at udforske de skjulte oglidet værdsatte værdier ved at spasse. Gennem talrige ekskursioneri lokalområdet prøver de både egne og andres grænser af i jagten påmålet.

Ved et tilfælde møder Karen (Bodil Jørgensen)idiot-kollektivet og hun bliver uforvarende inddraget i deres spil.Trods sin borgerlige forargelse over idioternes provokationertiltrækkes hun af sammenholdet i gruppen, og inden længe deltagerhun selv som både plejer og spasser.

Karen er anderledes end de andre idioter. Hunkommer fra en del af samfundet, hvor man ikke har tid til atfilosofere over livet og dets kvaliteter. Hun har drevet rundt udenmål, og hun bærer på en tungsindighed, der af og til dukker op tiloverfladen. Sammen med idioterne finder hun lindring og forståelseuden snagende spørgsmål.

For Axel (Knud Romer Jørgensen) bliverfamilielivet og arbejdet mere og mere besværligt, fordi idioterneterroriserer hans dagligdag. Først er det for sjov, men pludseliger det ikke sjovt længere, og Axel forlader gruppen. Som idiotieneskalerer, er Axel ikke den eneste der forlader kollektivet. Detgør dog bare sammenholdet blandt de resterende endnu stærkere.

Stoffer (Jens Albinus), kollektivets leder,bærer rundt på en indestængt vrede mod alle borgerlige værdier,skønt han selv er et produkt af dem. Han presser hele tiden deandre ud i stadigt mere grænseoverskridende projekter. Dakollektivet begynder at smuldre beslutter han at udsætte deresterende for den ultimative test, der skal skille fårene frabukkene. En test, der skal udføres derhjemme, foran familien og denærmeste. Karen er den sidste i gruppen til at gennemgå testen.

Idioterne er en film der primært handler om atgå ud til sine grænser og helst ud over dem. Filmen veksler mellemfiktion og virkelighed for hovedpersonerne, som undervejs i filmeni sekvenser bliver interviewet af Lars von Trier om at have væretidioter. Filmen er båret af flot og overraskende skuespil.

Skuespillere og priser:

Lars von Trier om Dogme95:

- Dogme 95 er bestemt til at give frisk luft,at genvinde uskylden i filmhistorien. Jeg er meget tilfreds medIdioterne.Kilde: Zentropa

 

Bodil Jørgensen fik både en Bodil og en Robertfor sin sårbare fortolkning af Karen. Anne Louise Hassing fik enBodil for bedste kvindelige birolle som Sussanne, der er plejer iidiot-kollektivet. Nicolai Lie Kaas spiller Jeppe, og han fik enBodil for bedste mandlige birolle. Desuden medvirker blandt andreJens Albinus, Troels Lyby, Louise Mieritz, Knud Romer Jørgensen,Anne-Grethe Bjarup Riis, Trine Michelsen, Paprika Steen, JensJørgen Spottag og Marina Bouras.

Idioterne har fået kritiker-prisen ved LondonFilm Festival.

Lars von Trier har skrevet og instrueret og ercheffotograf. Idioterne er produceret af Zentropa og DR TV.

Lars von Triers tilståelser: Jegtilstår: - At have brugt en stand-in i ét enkelt tilfælde (scenen medsexuelt samkvem) - At have organiseret betaling til skuespillere til at købe madfor - At have grebet ind i location (ved at flytte stearinlys for atopnå belysning) - At have været klar over, at produktionen lejede en bil (uden deninvolverede skuespillers viden)

Facebook
Twitter