Inspector Morse: Mord på universitetet

Oxfords universitetsmiljø bliver skueplads for et grusomt og bizart mord. Endnu en sag for byens skarpeste hjerner – Morse og Lewis.

Oxfords universitetsmiljø bliver skueplads for et grusomt ogbizart mord. Endnu en sag for byens skarpeste hjerner – Morse ogLewis.

I en tid, hvor de fleste krimiserier på tv varpræget af hurtig klipning og hidsige biljagter, lå det ikke ikortene, at en midaldrende, melankolsk politimand, der drikker lidtfor meget, skulle gå hen og blive en af verdens mest elskedetv-detektiver. Men stik mod alle odds gik serien om Inspector Morsesin sejrsgang over hele verden og gjorde hovedrolleindehaveren JohnThaw til Storbritanniens mest populære tv-skuespiller. Serien erblevet vist i flere end 200 lande og set af 750 millionermennesker, mens John Thaw modtog adskillige priser for rollen somMorse.

I august begyndte DR1 at genudsende samtlige33 tv-krimier om Inspector Morse. Nu er tiden kommet til den femtefilm om den uortodokse Oxford-opdager, der tænker bedst over enstor fadøl, eller mens en Wagner-opera brager løs om ørerne påham.

”Mord på universitetet” udspiller sig, somtitlen afslører, i Oxfords universitetsmiljø, hvor et af byensellers så idylliske colleges bliver skueplads for et grusomt ogbizart mord. En gruppe udenlandske studerende fra hele verden ersamlet til sommerkursus i Oxford. Under velkomstmiddagen får enjapansk studerende et ildebefindende. Kort tid efter bliver hanfundet død på sit værelse – naglet fast til gulvet ikorsfæstelsespositur, og med tungen skåret af.

Det perfekte alibi

Morse når hurtigt frem til mordscenen, forhans gode veninde Jane Robson, der har arrangeret sommerkurset, harinviteret ham med til festmiddagen. Sagen viser sig imidlertid atvære en ualmindelig hård nød at knække. Skolen summer afhemmeligheder, og Jane Robson er tydeligvis skræmt fra vid og sans.Efterhånden begynder Morse at få mistanke om, at han kun varinviteret med til festmiddagen for at give de mennesker, der stårbag japanerens død, det perfekte alibi – nemlig at de spiste middagmed byens kriminalkommissær, da mordet blev begået.

Serien om Inspector Morse er baseret påforfatteren Colin Dexters romaner, der alle er oversat til dansk.Som bekendt lod Dexter sin trofaste ledsager siden 1972 afgå veddøden i romanen ”Et kors for Morse”. Om sine grunde til at tagelivet af den populære detektiv har han fortalt: ”Jeg har skrevet enhel del filmplot, ret mange noveller og tretten romaner, så jegsyntes, jeg havde sagt nok om forholdet mellem Morse og Lewis. Vihavde også slået tilstrækkelig mange ihjel her i Oxford...81! Detvar på tide, at Oxford blev et mere trygt sted.”

Ja, måske... I aftenens film er Oxford i hvertfald alt andet end et trygt sted at opholde sig.

Originaltitel: ”Inspector Morse: The Settlingof the Sun”.           

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter