Inspector Rebus - nye afsnit

Med sine stemningsmættede storbykrimier er skotske Ian Rankin blevet Storbritanniens mest læste kriminalforfatter. Nu sender DR 2 to nye Rankin-tv-filmatiseringer med John Hannah som Edinburgh-politimanden John Rebus.

Med sine stemningsmættede storbykrimier er skotske Ian Rankinblevet Storbritanniens mest læste kriminalforfatter. Nu sender DR 2to nye Rankin-tv-filmatiseringer med John Hannah somEdinburgh-politimanden John Rebus.

“ Edinburgh. To byer. Der er en by, som du ser - som du kender. Ogder er en by, som du ikke ser - som jeg kender. Byen undergaderne. Den med skyggerne, og mørket, volden og spøgelserne”.

Citat John Rebus, kriminalkommissær iEdinburgh og hovedperson i den skotske forfatter Ian Rankinsprisbelønnede kriminalromaner. Historier, der også har fundet vejtil tv-skærmen med skuespilleren John Hannah - kendt fra deromantiske komedier “Fire bryllupper og en begravelse” og “SlidingDoors” og krimiserien ”McCallum” - i rollen som Rebus. DR hartidligere vist de to første Rebus-filmatiseringer. Over to mandagesender DR 2 nu to nye Rebus-film - ”Spøgelsesbyen” og ”Dødensårsag”.

Indre dæmoner

John Rebus er en kompleks mand med sine egneindre dæmoner, der måske gør ham bedre egnet til at leve sig ind ide forbrydere, han jager. Han ansat på den slags politistation”hvor man havner, hvis man ikke holder sine lommer åbne og sin mundlukket”. Vi er i et af Edinburghs mindre pæne kvarterer – langt fraden by, man møder ituristbrochurerne.                                                     

Den første af de to nye film er baseret påromanen ”Spøgelsesbyen”, der udkom på dansk sidste år. Rebus dragesind i en vanskelig og personligt opslidende sag, da hans kollega oggode ven Jim Margolies findes død uden for Edinburgh. Det lignerumiddelbart et selvmord, men Rebus har svært ved at tro, at det ersandt. Hvorfor skulle en succesrig strømer med et velfungerendeprivatliv tage sit eget liv? Dybt rystet sætter Rebus sig for atfinde frem til hemmeligheden bag Margolies’ død. En efterforskning,der sætter ham på sporet af en sag om pædofili - mens et uventetgensyn med en gammel flamme sender ham ud i et følelsesmæssigtstormvejr.

”Dødens årsag”, den anden af de nyeRebus-film, er baseret på Rankins uoversatte roman ”Mortal Causes”.En yngre mand findes brutalt likvideret i Edinburghs historiskebydel. Politiets efterretningstjeneste frygter, at mordet er ennordirsk terrorgruppes værk, men Rebus er knap så sikker. Da detviser sig, at ofret er søn af hans ærkefjende, gangsteren MorrisCafferty, er der dog én ting, som Rebus ved med absolut sikkerhed:Cafferty vil søge hævn - for enhver pris.

Elegant, skarp og kompleks

Kriminalkommissær Rebus er som nævnt skabt afden skotske forfatter Ian Rankin, der er den klarest funklendestjerne på den britiske krimihimmel. Hans romaner om DetectiveInspector John Rebus har ligget lunt placeret påbestseller-listerne, siden den første udkom i 1987. Rankin er denmest solgte kriminalforfatter i Storbritannien i disse år, og hanhar fået plads i Guinness Rekordbog med hele to rekorder: som denforfatter, der har haft flest titler på den britiskebestsellerliste på samme tid, og som den forfatter, der har haft éntitel på listen i længst tid. Også kritikerne er begejstrede forRankins bøger, der roses for deres elegante dialog, skarpepersontegninger og komplekse, troværdige historier.

Ridderslaget kom i 1997, da Rankin modtog denbritiske Crime Writer’s Associations prestigefulde Gold Dagger-prisfor ”Fortids synder”. Også herhjemme har Rankins bøger vaktbegejstring. Jyllands-Postens Niels Lillelund har kaldt John Rebus”en af mest fascinerende hovedpersoner i den modernekriminallitteratur”, mens Ekstra Bladets Hans Larsen kalder Rankin”et af de allerbedste nyere navne i britisk kriminallitteratur”. I2001 modtog Rankin Rosenkrantzprisen, der uddeles af Det DanskeKriminalakademi.

Originaltitel: ”Inspector Rebus”

Facebook
Twitter