Jackie Brown - thriller af Quentin Tarantino

Da stewardessen Jackie arresteres med narkopenge, havner hun øverst på gangsterchefens liste over snarligt afdøde. Hun sætter en snedig plan i værk, hvor det gælder om at snyde både strømerne og narkobanden. Thriller af Quentin Tarantino.

Da stewardessen Jackie arresteres med narkopenge, havner hunøverst på gangsterchefens liste over snarligt afdøde. Hun sætter ensnedig plan i værk, hvor det gælder om at snyde både strømerne ognarkobanden. Thriller af Quentin Tarantino.

Quentin Tarantino er biografaktuel med "KillBill", og DR2 viser 2. juledag "Pulp Fiction", som vandt de GyldnePalmer i Cannes i 1994. Volden, kynismen, vitserne og deindforståede henvisninger til andre film er hans varemærke. Detgælder også "Jackie Brown", bortset fra volden. Filmen er nærmestvoldsfri, og den er drevet af en dialog, der er spidsfindig heltover i komedien, og skuespillere, som spiller politi-og-røvere, såman tror, det er løgn.

På spanden

Jackie Brown har tidligere haft politiet pånakken, og arbejder derfor for det værste luftfartsselskab påvingerne. Da hun lander i Los Angeles med stewardesse-tasken fuldaf narkopenge, venter politiet på hende. Enten er det mange år bagtremmer, eller også hjælper hun strømerne til at knalde Ordell,manden bag pengene, narkoen, våbenhandel og masser af mord. Hunsidder i saksen. Og da hun lige nu sidder i politiets saks, går hunind på at hjælpe dem.

Ordell er ikke manden, som sidder hjemme ogventer på, at lovens lange arm skal ringe på døren. Han er på besøghos kautionsudlåneren Max, som derefter går til politiet medkautionen, så en anden af Ordells ansatte kan blive løsladt. Såsnart fyren har lagt fængslet bag sig, bliver han pløkket afOrdell, som ikke føler sig tryg ved, at politiet kender hansansatte. De kunne jo gå hen og angive Ordell for at slippe for attilbringe en årrække på vand og brød.

Hvem snyder hvem?

Nu skal Max anvende kautionen til Jackie. MenJackie kender opskriften. Så hun præsenterer Ordell for en plan.Hun lader politiet sætte en fælde for Ordell, hvor hun ermaddingen. Men så snyder hun politiet og benytter deres godtroenhedtil at smugle alle Orwells narkopenge fra Mexico ind på én gang.Ordell kan ikke lide planen, men vil have fingre i sine penge oggår ind på den. Han ved nemlig, hvordan han skal sikre sig mod atblive snydt. Det ved politiet også. Det ved Jackie også. Og Max harogså en plan.

Historien stammer fra romanen "Rum Punch" afElmore Leonard, som i sine mange krimier dyrker balancen mellemkynisk action og absurd humor. Det ses f.eks. også i filmene "GetShorty" og "Out of Sight". "Jackie Brown" er ellers i typiskTarantino-stil med spændingssituationer i lange indstillinger,afvekslende med spring frem og tilbage i tid. I dette tilfælde erhan inspireret af de såkaldte 'blaxploitation' film fra 1970'erne,hvor sorte helte på små budgetter rensede kriminelle nabolag. Detvar dengang, Pam (Pamela) Grier blev en sådan B-film stjerne, bl.a.i "Scream, Blacula, Scream!" og "Foxy Brown", som nok harinspireret til titlen på Tarantinos film.

Pam Grier viser overraskende karakterevner iden bærende hovedrolle. Desuden kan man glæde sig over en hel rækkestore stjerner i de øvrige roller. Samuel L. Jackson (Ordell) varmed i "Pulp Fiction" og har også snuset til blaxploitation, omendkun i genindspilningen af klassikeren "Shaft". Desuden ses RobertForster (Max), der blev Oscar-nomineret, Robert De Niro som Ordellsdummeste håndlanger, Michael Keaton som politidetektiven og BridgetFonda som Ordells udblæste veninde.

Originaltitel: Jackie Brown.

FacebookTwitter