Jagten på fjendens fjende

DR 1 byder på et gensyn med den svenske succesforfatter Jan Guillous superagent Carl Hamilton

DR 1 byder på et gensyn med den svenske succesforfatter JanGuillous superagent Carl Hamilton

I 1995 sagde den kontroversielle svenske journalist ogsuccesforfatter Jan Guillou farvel til sin populære agentfigur CarlHamilton. Efter kanonsucceser som bl.a. "Coq Rouge", "Dine fjendersfjende" og "Øje for øje" var karrieren endegyldigt slut for densvenske James Bond - en afsked, der blev markeret med maner medactionfilmen "Hamilton".

Men der er stadig håb for de mange Hamilton-fans. DR 1 viser nuden svenske agentserie "Jagten på fjendens fjende", der er baseretpå "Dine fjenders fjende" – Guillous fjerde af i alt ti romaner omspionen med kodenavnet Coq Rouge.

Greve, superagent og venstreradikal

Greve med forkærlighed for årgangsvine. Superagent uddannet hosCIA. Tidligere venstreradikal med forbindelser til PLO.Orlogskaptajn Carl Gustaf Gilbert Hamilton er en sammensatskikkelse, og han har aldrig helt vundet sin arbejdsgiver, detsvenske militære efterretningstjenestes fulde tillid. Heller ikkeselvom han er tjenestens stærkeste kort – en intelligent strateg ogen toptrænet mesterdræber.

Så da en afhoppet russisk spion afslører, at sikkerhedstjenesten erblevet infiltreret af to højtplacerede muldvarpe, havner Hamilton itjenestens søgelys. Spionen kan fortælle, at der er todobbeltagenter i den svenske sikkerhedstjeneste – én i politietsefterretningstjeneste, SÄPO, og én i militæretsefterretningstjeneste, OP 5. Meget taler for, at den ene spion erHamilton, der er ansat i SSI, en lille, stærkt hemmelig del af detmilitære efterretningsvæsen.

Forfulgt – og forelsket

Pludselig er Hamilton under mistanke for at være dobbeltagent.Og som om det ikke var nok, er han også forelsket. Nemlig ibetjenten Eva-Britt, som han møder, da hun stopper ham for at giveham en fartbøde.

Hamilton kan ikke fortælle sin nye flamme, hvad han laver, menspionmistanken mod ham får alligevel konsekvenser for deresforhold. For chefen for politiets efterretningstjeneste giverEva-Britt ordre på at udnytte sit forhold til Hamilton til atudfritte ham om hans gøremål.

Omstridt samfundsdebatør

Scenen er sat for en intelligent og spændende spionthriller iotte dele. Peter Haber tager sig af rollen som Hamilton – en figur,der har gjort sin ophavsmand til mangemillionær. De ti romaner omGuillous spionhelt er blevet solgt i flere end fire millionereksemplarer alene i Sverige, mens der står nogle hundrede tusindeeksemplarer på bogreolerne herhjemme.

Guillous kritikere har beskyldt ham for at være Sveriges svar påJackie Collins – for at være ren overflade. Men forfatteren ogmange af hans fans har et ganske andet syn på hans bøger. Guillougør meget ud af sin research og kalder sine bøger forsamtidslitteratur. Når han som i "Jagten på fjendens fjende"beskriver de kyniske magtkampe mellem de to svenskeefterretningstjenester, er man ikke i tvivl om, at han menerkritikken alvorligt.

Udover at være romanforfatter er Guillou da også kendt som enkontroversiel journalist og samfundsdebatør, der har modtaget nogetnær samtlige de journalistiske priser, der findes i Sverige.

Originaltitel: "Fiendens fiende".

Facebook
Twitter