Javel, hr. minister

Den er blevet vist i over 80 lande og blev også et stort hit herhjemme. Nu byder DR 2s Gyldne Timer på et gensyn med Margaret Thatchers yndlingsprogram - 80’ernes vittigste satireserie.

Den er blevet vist i over 80 lande og blev også et stort hitherhjemme. Nu byder DR 2s Gyldne Timer på et gensyn med MargaretThatchers yndlingsprogram - 80’ernes vittigste satireserie.

Regeringer forgår, bureaukratiet består. Det er læren af dengeniale engelske komedieserie ”Javel, hr. minister” om det endeløsepolitiske tovtrækkeri mellem den nybagte minister Jim Hacker oghans departementschef Sir Humphrey. Seriens sofistikerede ogvittige satire gjorde den til en af 80’ernes størstekomediesucceser. Den er blevet vist i over 80 lande og blev også etstort hit herhjemme, da DR TV sendte den fra 1982. Nu er dentilbage på skærmen - nemlig hver torsdag i DR 2s Gyldne Timer.

Paul Eddington tager sig af rollen som politikeren Jim Hacker,der udnævnes til minister for administrative affærer. Hacker kastersig over jobbet med ildhu og masser af nye ideer. Nu skal derryddes op i bureaukratiet og indføres større åbenhed i ministeriet.Men den nye minister har gjort regning uden Sir Humphrey Appleby -ministeriets intrigante og snedige departementschef, der har sinehelt egne ideer om, hvordan ministeriet bør styres.

Charmerende supermanipulator

Sir Humphrey har en lang og glorværdig karriere som embedsmandbag sig, og han ved præcis, hvordan den politisk uerfarne Hackerskal tackles. Gang på gang løber Hacker panden mod bureaukratietstykke mur. Men efterhånden lærer han selv et trick eller to, ogpludselig har Sir Humphrey fået sig en værdig modstander.

Rollen som Sir Humphrey spilles af Nigel Hawthorne, der dødesidste år. Hawthorne blev Oscar-nomineret for sin hovedrolle i “TheMadness of King George” fra 1994 og havde også store roller i filmsom “Richard III” og Steven Spielbergs ”Amistad”. Der er dog ingentvivl om, at det er for rollen som den charmerende supermanipulatorSir Humphrey, at Hawthorne vil blive husket. Hele fire gange modtoghan den prestigefulde britiske BAFTA-pris for rollen, mens ”Javel,hr. minister” tre år i træk modtog BAFTA-prisen som bedstekomedieserie.

Genlyd i magtens korridorer 

Seriens vittige og indsigtsfulde skildring af intrigerne imagtens korridorer gjorde den til et stort hit blandtStorbritanniens politikere - på tværs af de politiske skel. ”Javel,hr. minister” var daværende premierminister Margaret Thatchersyndlingsprogram, og gik hun glip af en episode, bad hun BBC om atsende en vhs-kopi til hende. Både regeringen og oppositionen mentei øvrigt, at satiren var møntet på deres politiske modstandere. Også var alle jo glade...

”Javel, hr. minister” er på 21 afsnit. Derefter sender GyldneTimer opfølgeren ”Javel, hr. statsminister”, hvor Jim Hackerovertager ledelsen af landet. I hvert fald formelt, for SirHumphrey flytter med til statsministeriet...

Originaltitel: ”Yes Minister”.

Facebook
Twitter