Javel, hr. minister - engelsk komedieklassiker

Den er blevet vist i over 80 lande og blev også et stort hit herhjemme. Nu byder DR2 på et gensyn med Margaret Thatchers yndlingsprogram - 80’ernes vittigste satireserie.

Den er blevet vist i over 80 lande og blev også et stort hitherhjemme. Nu byder DR2 på et gensyn med Margaret Thatchersyndlingsprogram - 80’ernes vittigste satireserie.

Regeringer forgår, bureaukratiet består. Deter læren af den geniale engelske komedieserie ”Javel, hr. minister”om det endeløse politiske tovtrækkeri mellem den nybagte ministerJim Hacker og hans departementschef Sir Humphrey. Serienssofistikerede og vittige satire gjorde den til en af 80’ernesstørste komediesucceser. Den er blevet vist i over 80 lande og blevogså et stort hit herhjemme, da DR TV sendte den fra 1982. Nu erden tilbage på skærmen - nemlig hver torsdag eftermiddag påDR2.

Paul Eddington tager sig af rollen sompolitikeren Jim Hacker, der udnævnes til minister foradministrative affærer. Hacker kaster sig med over jobbet med ildhuog masser af nye ideer. Nu skal der ryddes op i bureaukratiet ogindføres større åbenhed i ministeriet. Men den nye minister hargjort regning uden Sir Humphrey Appleby - ministeriets intriganteog snedige departementschef, der har sine helt egne ideer om,hvordan ministeriet bør styres.

Charmerende supermanipulator

Sir Humphrey har en lang og glorværdigkarriere som embedsmand bag sig, og han ved præcis, hvordan denpolitisk uerfarne Hacker skal tackles. Gang på gang løber Hackerpanden mod bureaukratiets tykke mur. Men efterhånden lærer han selvet trick eller to, og pludselig har Sir Humphrey fået sig en værdigmodstander.

Rollen som Sir Humphrey spilles af NigelHawthorne, der døde for to år siden. Hawthorne blev Oscar-nomineretsin hovedrolle i “The Madness of King George” fra 1994 og havdeogså store roller i film som “Richard III” og Steven Spielbergs”Amistad”. Der er dog ingen tvivl om, at det er for rollen som dencharmerende supermanipulator Sir Humphrey, at Hawthorne vil blivehusket. Hele fire gange modtog han den prestigefulde britiskeBAFTA-pris for rollen, mens ”Javel, hr. minister” tre år i trækmodtog BAFTA-prisen som bedste komedieserie.

Genlyd i magtens korridorer

Seriens vittige og indsigtsfulde skildring afintrigerne i magtens korridorer gjorde den til et stort hit blandtStorbritanniens politikere - på tværs af de politiske skel. ”Javel,hr. minister” var daværende premierminister Margaret Thatchersyndlingsprogram, og gik hun glip af en episode, bad hun BBC om atsende en vhs-kopi til hende. Både regeringen og oppositionen mentei øvrigt, at satiren var møntet på deres politiske modstandere. Også var alle jo glade...

”Javel, hr. minister” er på 21 afsnit.Derefter sender DR2 opfølgeren ”Javel, hr. statsminister”, hvor JimHacker overtager ledelsen af landet. I hvert fald formelt, for SirHumphrey flytter med til statsministeriet...

Originaltitel: ”Yes Minister”.