Joe Kidd - western med Clint Eastwood

Joe Kidd er hurtig på seksløberen. Det får han brug for, da han havner midt i et blodigt opgør mellem en rå kvægbaron med en hær af proffer og en mexikansk frihedskæmper med en hær af glade skydebrødre. Stilsikker western med Clint Eastwood.

Joe Kidd er hurtig på seksløberen. Det får han brug for, da hanhavner midt i et blodigt opgør mellem en rå kvægbaron med en hær afproffer og en mexikansk frihedskæmper med en hær af gladeskydebrødre. Stilsikker western med Clint Eastwood.

Det er den klassiske historie om den neutraleamerikaner, som helst vil holde sig uden for andres konflikter. Nårdet er ved at gå helt galt, må han alligevel rykke ud og sikreretfærdighedens sejr. Og det er Clint Eastwood naturligvis mandfor. Ikke mindst når vi omkring år 1900 er derude vest for Pecos,hvor de ti bud ikke gælder, hvor seksløberen er lov, og denstærkeste har retten på sin side.

Det første opgør

Joe Kidd har prøvet lidt af hvert, da han enmorgen vågner med tømmermænd i et fængsel i en lille støvetørkenflække i New Mexico. Da han føres for dommeren, bliverretshuset besat af en gruppe vrede mexikanske landejere. De brænderde skøder, der giver hvide kvægbaroner ret til det land, sommexikanerne har ejet i århundreder. Kidd redder i sidste øjeblikdommerens liv.

Så ankommer den skruppelløse kvægkonge FrankHarlan, en mand man ikke siger nej til, hvis man ønsker at levelidt længere. Det gør Kidd nu alligevel, da Harlan vil hyre ham tilat finde Luis Charma, mexikanernes karismatiske leder, som erforsvundet op i bjergene med sine mænd. På vejen har en af Charmasmænd dog banket en af Kidds venner, og det får Kidd til at ændrebeslutning.

Det sidste opgør

Harlan har samlet en lille hær afprofessionelle lejemordere, som bare ikke kan lade være med atskyde på alt, hvad der bevæger sig på deres vej op i bjergene. Dade besætter en lille landsby, og Harlan truer med at myrdebeboerne, hvis Charma ikke overgiver sig, har Kidd fået så hattenpasser. Nu vanker der brådne pander.

Og så er der virkelig lagt i kakkelovnen tildet afsluttende opgør tilbage i den støvede ørkenflække, hvor Kiddog Charma møder Harlans baghold med et damplokomotiv, som pløjersig igennem den halve by og sender en større gruppe lejemordere tilhimmels.

"Joe Kidd" er Clint Eastwood i den frække,arrogante stil, som han opdyrkede i Sergio Leones spaghettiwesternsog slog fast med asfalt-cowboyen Dirty Harry. Værdigt modspilleveres af Robert Duvall som ærkeskurken Harlan. Instruktøren JohnSturges hører til western- og actiongenrens mest habile håndværkeremed film som "Syv mænd sejrer" og "Den store flugt".

Originaltitel:  Joe Kidd.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk