Jørgen Leth læser op på P2 fra sit skjul

Hver dag i næste uge bringer P2 et uddrag af bogen alle taler om, læst af forfatteren. Bogen er den kontroversielle selvbiografi ”Det uperfekte menneske”, og stemmen tilhører, hvis nogen skulle være i tvivl, Jørgen Leth.

Jørgen Leth

Hver dag i næste uge bringer P2 et uddrag af bogen alle talerom, læst af forfatteren. Bogen er den kontroversielle selvbiografi”Det uperfekte menneske”, og stemmen tilhører, hvis nogen skullevære i tvivl, Jørgen Leth.

I en tid, hvor Jørgen Leth holder sig skjultfor alle medier, er det lykkedes Søren E. Jensen at fremskynde enrække oplæsninger med den senere tids mest omtalte mand. Det harværet vigtigt for Jørgen Leth at dele bogen med dem, der er åbnefor at høre. På grund af debatten om bogen er optagelserne forgåetpå et hemmeligt sted, i skjul for offentligheden.

Oplæsningerne bliver bragt på P2 fra mandagtil torsdag, i tidsrummet kl. 15.00-15.30.

Stort postyr om selvbiografi

Man skal mange år tilbage, før en bog har vaktså stort postyr som ”Det uperfekte menneske”.

»Denne unge, indfødte pige, som bliver tilkvinde og suk og hengivelse under mig. Hendes tilgængelighedberuser mig. Min egen alder er en del af den svimlendekontrakt«.

»Er det kolonialismens erotiske vision, derkommer sivende fra baghovedet og fremkalder en dobbelteksponeringaf denne scene, således at jeg både er midt i den og kan iagttageden udefra?«.

(Jørgen Leth i ’Det uperfekte menneske’ om sitforhold til sin koks dengang 17-årige datter i 1995).

Det er uddrag som disse, der har givetanledning til mediestorm; efter nogens mening i et glas vand, efterandres fuldt berettiget og helt nødvendigt. Leth - hans bog, hanstitler, hans seksuelle handlinger, livssyn, æstetiske og etiskeformåen har bølget frem og tilbage mellem tilhængere og modstandereog dem, der kan se tingene lidt fra begge sider.

En mærket mand

Jørgen Leth trodser nu stormen og bringer enrække mere sammenhængende uddrag fra bogen, end de løsrevne, der erblevet bragt i medierne de sidste par uger. Det har hele tidenværet meningen, at Leth skulle læse op på P2, men på grund afdebatten har DR Radio valgt at fremskynde oplæsningerne.

Da oplæsningerne er optaget på et værelse, erlyden et resultat af de kompromisser, man har måttet indgå somfølge af situationen, men lytterne vil kunne høre, at det er at deter en mærket mand, der læser op.

Oplæsning til polsk jazz

Jørgen Leth selv har betegnet ”Det uperfektemenneske” som en meget melankolsk selvbiografi, og tilrettelæggerSøren E. Jensen har valgt at understrege bogens stemning ved atlægge polsk jazzmusik ind under store dele af oplæsningerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk