Jul i Svinget - børnenes julekalender på DR

Årets julekalender på DR1 byder på masser af sne, hyggelig julestemning og spøjse juleoptrin. Følg Linus og hans venner og deres mange sjove oplevelser i den lille bygd Svinget, hvor alt kan ske.

  • Som optakt til ’Jul i Svinget’ byder Jeppe hver dag velkommen i programmet ’Nu skal træet spises’. Her forbereder han sig på julen sammen med kokken Sune og de to børn Naja og Lukas. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Som optakt til ’Jul i Svinget’ byder Jeppe hver dag velkommen i programmet ’Nu skal træet spises’. Her forbereder han sig på julen sammen med kokken Sune og de to børn Naja og Lukas. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
1 / 2

Årets julekalender på DR1 byder på masser af sne, hyggeligjulestemning og spøjse juleoptrin. Følg Linus og hans venner ogderes mange sjove oplevelser i den lille bygd Svinget, hvor alt kanske.

Årets julekalender på DR1 hedder ’Jul iSvinget’, og handler om Linus og hans venners oplevelser i denlille bygd Svinget. Det hele starter som altid 1. december, hvorLinus og hans søster Klara glæder sig til at åbne åretsjulekalender, som deres far Marvin igen i år selv har lavet. MenMarvin er en rigtig spilopmager, som elsker at finde på alle muligemærkelige overraskelser, og derfor er Linus’ julekalender måskeheller ikke lige hvad de fleste børn ville forvente.

Julestemning og sjove oplevelser

I’Jul i Svinget’ møder vi Linus og hans venner Akaya, Nure, Åsa,Børre, Atif og Klara, og sammen oplever de en masse skægge ting.For der er nok at se til for både børn og voksne i Svinget idecember. Den traditionelle skistafet mellem Svinget og nabobygdenSletta; luciaoptog; en konkurrence om, hvem som først finder etjuletræ i skoven; en skattejagt; sneboldkamp mod Harriet-slængetfra Sletta og forberedelsen af et yderst alternativt krybbespil erblot nogle af de mange sjove og spændende oplevelser, som børn ogvoksne i Svinget kommer ud for.

Første december er også dagen, hvor heleSvinget samles for at tænde det store juletræ. Marvin synesimidlertid, at det årlige juletræsarrangement er lidt for kedeligt,så han har en plan for, hvordan det hele kan blive lidt merefestligt. Men som med de fleste af Marvins planer, går ikke alt somhan havde tænkt sig, og det bliver et juletræsarrangement som ingenvil glemme!

Og sådan er det i Svinget, hvor overraskendeog sjove oplevelser bliver en del af hverdagen. Af og til er detbørnene som er de mest voksne, for nogle af de voksne i Svinget erærlig talt temmelig barnlige. Det gælder ikke mindst Linus’ ogKlaras far Marvin, som let lader sig rive med af julestemningen ogfinder på mange løjerlige og indimellem pinlige ting.

’Jul i Svinget’ er norsk og er en af NRKs mestomfattende dramaproduktioner nogensinde. Den blev vist på norsk tvførste gang i december 2006. Julekalenderen på DR1 blivernaturligvis med danske stemmer, så selv de mindste kan følge med,og historierne er fortalt med humor, lune og nærvær.

Astrid Lindgreensk univers

- ’Juli Svinget’ har den helt rigtige julestemning, og historien om engruppe børns oplevelser i et lille landsbysamfund er universel ogletgenkendelig. Tænk bare på hele det Astrid Lindgrenske universmed f.eks. børnene i Bulderby, Pippi Langstrømpe og Emil fraLønneberg, som er kendt og elsket af alle børn i Danmark, sigerbørne- og ungdomschef i DR Medier Birgitte Fredsby ogfortsætter:

- Det er ganske enkelt en rigtig god historieaf samme høje kvalitet, som vi stiller til vores egne produktioner.Derfor kunne vi simpelthen heller ikke lade være med at sende den iår.

Nu skal træet spises

Som optakt til ’Jul i Svinget’ byder Jeppe hver dag velkommen iprogrammet ’Nu skal træet spises’. Her forbereder han sig på julensammen med kokken Sune og de to børn Naja og Lukas. De elsker allesammen jul, og der er meget de skal nå inden juleaften. Sammenlaver de godter til juletræet, så det bliver lige til at spise ogdagens låge åbnes.

Børnene i Svinget

Linus:Bor sammen med sin far Marvin, sin mor Agnetha og lillesøsterKlara. Linus er en sød og betænksom gut, som ofte synes, at hansfar er lige lovlig barnlig. Han passer på sine venner, og er detnaturlige midtpunkt i gruppen.

Klara: Linus’ lillesøster med tilnavnetKlegg (hestebremse), fordi hun så gerne vil være med til alt det,de store børn finder på. Klara har en meget livlig fantasi ogfinder på rigtig mange fjollede ting. Måske lidt for mange noglegange?

Nure: Bor sammen med sin mor Grete.Nure er en sød, men ængstelig dreng, hvilket ikke mindst skyldesmorens evige rædsel for, at der skal ske ham noget. Alligevel,eller måske derfor, er det Nure som ofte kommer galt afsted iSvinget.

Åsa: Bor sammen med sin far Biggen, somdriver den lokale tankstation. Åsa er en sej og modig pige, somikke er bange for noget. Hun forsvarer gerne sine venner, hvis debliver uretfærdigt behandlet.

Akaya: Bor sammen med sin mor Kartini,sin far Tor og storesøster Astraya. Akaya er filosoffen blandtvennerne, og har altid et visdomsord parat. Hun er optaget afretfærdighed, naturen, og at alle skal være søde mod hinanden.

Børre: Bor sammen med sin mor Lucy somarbejder for meget og er frygtelig fortravlet. Børre er megetoverladt til sig selv og derfor glad for at være med sammen med deandre i slænget. Børre kan være en bølle, men inderst inde har hanbare lyst til at være venner med Linus og de andre.

Atif: Bor sammen med sin mor Saima, sinfar Omar og to ældre brødre. Atif er for nylig kommet til Svinget,men han har hurtigt fundet sig til rette blandt Linus og hansvenner. Eftersom Atifs familie er fra Pakistan fejrer de ikke julog det kan indimellem være en udfordring for både ham selv og hansfamilie.

Victoria (fra episode 3): Kommer tilSvinget fra Sletta med sin mor Vera, sin far Arne Olav og lillebrorMorten. Victoria er temmelig krukket og gammelklog. Hun går megetop i tøj, og synes de andre børn i Svinget er håbløse.

Morten (fra episode 3): Victoriaslillebror med tilnavnet Myg, fordi han er så lille og irriterende.I hvert fald ifølge sin storesøster. Morten og Klara finder derimodhurtigt sammen og bliver på rekordtid bedste venner.

De danskestemmer:

Linus: Sebastian Alstrup Børre: Jacob Fals Nygaard Atif: Zacherias Grassmé Morten: Mathias Hartman Niclassen Viktoria: Helene Moe Akkaja: Ida Winding Åsa: Frederikke Kaysen Klara: Sophia H. Pedersen Nure: Niklas Holck Marvin: Johan Vinde Biggen: Ole Boisen Tor: Lars Mikkelsen Arne Olav: Tom jensen Lucy: Andrea Vagn Jensen Grete: Anette Støvelbæk Agnete: Puk Scharbau Vera: Xenia Lach-Nielsen