Kat på et varmt bliktag - klassiker med Paul Newman og Elizabeth Taylor

Jalousi, skyldfølelse, vrede og følelse af svigt. Big Daddys fødselsdag er med Paul Newman og Elizabeth Taylor i centrum et af filmhistoriens mest skræmmende og bevægende oplevelser. Amerikansk drama fra 1958.

Jalousi, skyldfølelse, vrede og følelse af svigt. Big Daddysfødselsdag er med Paul Newman og Elizabeth Taylor i centrum et affilmhistoriens mest skræmmende og bevægende oplevelser. Amerikanskdrama fra 1958.

”Kat på et varmt bliktag” er TennesseeWilliams’ klassiske skuespil om en familie, der samles vedbedstefar Big Daddys fødselsdag. Fødselaren ved ikke selv, at hanhar kræft og næppe vil leve længe, og familien forsøger at få detbedst mulige ud af dagen. Undervejs kommer alle de indbyrdeskonflikter - jalousien, skyldfølelsen, vreden, følelsen af svigt ogfortielserne - op til overfladen.

Big Daddys foretrukne søn, Brick, har mistetsin bedste ven, og Brick bebrejder sin hustru, Maggie for vennensselvmord, samtidig med, at han er overbevist om, at han heller ikkeselv er uden skyld. Maggie elsker sin mand højt og gør sit yderstefor at holde på ham, men de er ved at glide fra hinanden. De øvrigegæster er den misundelige bror, Cooper, hans kone og deres fembørn. For den del af familien er det kun arven, der tæller. Mens dekonspirerer støder Brick sammen med sin hustru og festenshovedperson, som ikke må vide, hvor alvorlig hans sygdom i grundener.

Paul Newman er i centrum som den halvtneurotiske Brick, der har svært ved at forlige sig med tabet af sinbedste ven, mens Elizabeth Taylor er hustruen, der vil holde på hammed alle midler. Det er hende, der har givet titlen til TennesseeWilliams’ skuespil, som i følgende replikskifte: ”Hvad er en sejrfor en kat på et varmt bliktag?”, spørger Brick, og Maggie svarer,”Bare at holde sig på det, vil jeg mene. Så længe hun overhovedetkan.” Og stykket handler således om en klaustrofobisk, uudholdeligsituation, hvor ingen af personerne alligevel kan forestille sig etbedre alternativ. Richard Brooks har instrueret filmudgaven afskuespillet, hvilket Tennessee Williams faktisk ikke bifaldt, menalligevel er filmen blevet en klassiker, der blev nomineret til decentrale Oscars for bedste film, bedste instruktion, bedstemanuskript, bedste fotograf og naturligvis bedste skuespillere tilsåvel Paul Newman som Elizabeth Taylor. Blandt de øvrigemedvirkende bør Burl Ives og Jack Carson fremhæves som henholdsvisBig Daddy og Bricks oversete storebror.

Originaltitel: Cat on a Hot Tin Roof

Facebook
Twitter