Kispus - se eller gense den første danske farvefilm

Erik Ballings komedie ”Kispus” med Helle Virkner og Henning Moritzen vakte enorm opmærksomhed ved at være den første danske farvefilm.

Erik Ballings komedie ”Kispus” med Helle Virkner og HenningMoritzen vakte enorm opmærksomhed ved at være den første danskefarvefilm.

Erik Ballings komedie ”Kispus” med Helle Virkner og HenningMoritzen var en af Nordisk Films helt store satsninger i 1950'erne.Filmen vakte i 1956 enorm opmærksomhed ved at være den førstedanske farvefilm (Eastmancolor), og den var i det hele taget sat opmed en efter danske forhold uhørt luksus.

Og anmelderne tog godt imod den: "forbløffende vittig ogyndefuld" lød ordene, og andre fandt den "dejlig dansk i humør,stemning og anretning".

Det var ellers internationale forbilleder, Erik Balling dennegang tog konkurrencen op med – den elegante amerikanske komedie meddens glamour, overdådige udstyr og flotte shownumre. Selvehistorien er næsten det mindste af det: en Askepot-fortælling omden fattige sypige Eva, der drømmer om at træde ind i modekunstensforjættede land og og ser sin drøm gå i opfyldelse, da hun møderden berømte modeskaber og designer Marcel.

Hun inddrages i de rige og smukkes glitrende verden, men bliveradskillige illusioner fattigere. Dog møder hun også en ung mand,hun både kan se op til og forelske sig i. Begge tror de omhinanden, at de er rige, og det fører til mange misforståelser ogkispus-lege.

Helle Virkner, der i 1950'erne ofte inkarnerede den danskehverdagspige, spiller den undselige syerske, og Henning Moritzen,der lige så ofte var den pæne unge helt, fremstiller den mand, hunforelsker sig i.

Inspireret af virkeligheden

Men mere interessant er faktisk et andet par i filmen. Nina Pensspiller nemlig den tiltalende, men forkælede teaterprimadonnaLisbeth som en figur, der låner en del træk fra datidens storeyngre teaternavn Bodil Kjer. Og Gunnar Lauring fremstiller hendesbeundrende mand, og han er tydeligvis modelleret efter fabrikantenSvend Bergsøe, der dengang var gift med Kjer.

Også modekunstneren Marcel, der spilles vittigt af Angelo Bruun,er inspireret af en af datidens kendte skikkelser, Holger Blom, dermed sine raffinerede rober i høj grad var med til at skabe BodilKjers image som elegant verdensdame.

Blandt de øvrige medvirkende er Ove Sprogøe, Lis Løwert, LilyBroberg, Birgitte Federspiel, Olaf Ussing, Bjørn Watt Boolsen ogPoul Reichhardt som drømmehelt. Og Svend Asmussen og Ulrik Neumannhar en lille håndfuld musikalske numre, deriblandt den populæreKærlighedens Kispus.