Konspirationsteorier i Agenda

Det vrimler med teorier om alskens sammensværgelser. Men hvorfor er de så populære? Agenda ser på konspirationsteorier i fiktion og virkelighed.

11. september 2001 var en sorgens dag for New York og resten af verden. (Foto: DR TV-arc © Type 1)

Det vrimler med teorier om alskens sammensværgelser. Men hvorforer de så populære? Agenda ser på konspirationsteorier i fiktion ogvirkelighed.

Hvem stod 'i virkeligheden' bag terrorangrebetpå World Trade Center? Var det er jødisk komplot eller er der måskeet terrornetværk endnu mere morderisk end Bin Ladens, var detamerikanerne selv? Konspirationsteorierne cirkulerer og giverinspiration til både populære Hollywoodfilm som Pelikannotatet ogTre døgn for Condor og til forfattere som Don DeLillo og ThomasPynchon og tv-serier som X-files.

Men hvorfor er konspirationsteorier såpopulære? Og tilbyder konspirationsteorierne en enklere måde atorientere sig på i en ouverskuelig verden? Det er emnet for denneuges Agenda:

  • Paranoia Americana. Niels Bjerre Poulsen, lektor i amerikanskestudier ved Handelshøjskolen i København, fortæller omkonspirationsteorier i amerikansk politisk kultur.

  • Alle løgne fører til sandheden. Cand.mag. Rasmus KjærgaardRasmussen fortæller om Thomas Pynchon og The X-files.

  • Konspiration i litteraturen. Michael Lindvad læser litteræreeksempler.

Konspirationsteorier - i fiktion ogvirkelighed er tilrettelagt af Anette Bruun Johansen

Genudsendes lørdag 15. marts kl. 18.50

Facebook
Twitter