'Kontrovers' - nyt debatprogram på DR2

Politiker-frit debatprogram med fokus på nogle af de kontroversielle dilemmaer, som præger vores liv lige nu. Vincent F. Hendricks er vært.

Sommerens etiske debatter er rykket ud i virkeligheden. På kunstmuseet Aros i Århus, har professor i filosofi og logik Vincent F. Hendricks samlet en perlerække af debattører - denne gang helt uden politikere.

Er det i virkeligheden godt at være grådig? Hvad er en dansk værdi? Vil du sige ja tak til et evigt liv? ER man uden en Facebook-profil?

Kontrovers stiller skarpt på nogle af livets store spørgsmål og etiske dilemmaer.
I hvert program er et nyt panel af folk med fingrene helt nede i suppen, der med vidt forskellig indgang til dagens emne, borer sig ned i materien og lufter deres uenigheder. Vincent F. Hendricks, som tidligere har været vært på 'Gal eller Genial' sætter tempoet - og det er højt.

Grådighed

Det første program handler om grådighed, der er en dødssynd. Som begreb er det blevet aktuelt i forbindelse med finanskrisen, men kan det måske i virkeligheden være godt at være grådig? Bankdirektører, der rager til sig, mens de kan - eller en fagforeningskvinde, der sagsøger fællesskabet for at få endnu flere penge. Grådighed og finanskrisen er gået hånd i hånd. Men hvad betyder grådigheden for vores samfund, og den måde, vi skal leve sammen på? Kan vi stole på hinanden, kan vi hjælpe hinanden, kan grådighed i virkeligheden være positivt?

Gæsterne, der skal debattere grådighed er Remee, Jens Jonathan Steen, Flemming Birch og Mogens Vad.

Kontrovers sendes otte torsdage kl. 20.00 på DR2, første gang 10. juni og optages i Cafeen på Kunstmuseet Aros i hjertet af Århus.

Værten

Vincent F. Hendricks er eliteforsker og professor i filosofi og logik ved Københavns Universitet og Colombia University i NY og har netop været vært i Gal eller Genial på DR2. Han er et naturtalent som vært og en stor personlighed. Han er professoren, der går i store støvler og tunge sølvringe, taler som et vandfald og kan udfordre de skarpeste hjerner, på det konkrete og abstrakte. Og det gør han så.

Udover grådighed tages følgende dilemmaer op:

Ekkokammeret

Tænk hvis vi alle sammen var enige om alt lige fra skatteprocent til burkaforbud, og der slet ikke var noget at diskutere. Hvordan ville verden så se ud? Ville vi nyde freden og roen og enigheden? Eller ville vi komme til at kede os ihjel, og ville verden gå i stå? Og ikke mindst: ville VI gå i stå?

Gæster - Flemming Rose, Klemens Kappel, Lene Andersen og Lars Trier Mogensen.

Fortrængningshykleriet hos generation Fucked-up

Generationen omkring de 40 er en flok uengagerede, hyklere, der ikke kan finde ud af at leve, som de selv prædiker. Måske er det ligefrem generationen, der tabte moralen og de gode klassiske dyder på gulvet?

Gæster - Christopher Arzrouni, Knud Romer, Pelle Guldborg, Anna Sophie Hermansen og Asger Malmstrøm.

Kirke eller stat

Som et af de få lande i Europa har vi i Danmark ikke en klar adskillelse mellem kirke og stat. Hvorfor har vi ikke det? Er det ikke farligt, når regeringen på den ene side taler om at forbyde religion i det offentlige rum, mens præster på den anden side sætter sig selv over loven og skjuler udviste flygtninge?

Gæster - Jørgen Carlsen, Stinus Lindgreen, Heiner Ank og Erling Tiedemann.

Danske værdier

Ligger det i flæskestegen? I fodboldlandsholdet? I Dannebrog? Eller måske i kirken? Ja, hvor ligger egentlig det, der gør os danske - de danske værdier? Findes der overhovedet sådan nogle? Og hvorfor er vi så bange for andre værdier?

Gæster - Sørine Gottfredsen, Kasper Støvring, Egon Clausen, Dennis Nørmark og Farshad Kholgi.

Det evige liv

Hvad vil du gøre, hvis du en dag får tilbudt at leve evigt? Sige ja tak - eller er tanken alt for skræmmende? Muligheden for evigt liv rykker faktisk tættere og tættere på. I dag kan forskerne fremstille kunstige organer ved hjælp af stamceller, og er tæt på at løse alderdommens gåde. Men hvad kan vi bruge alle de opdagelser og al den forskning til? Og skal vi bruge dem?

Gæster - Lone Frank, Erik Bjergager, Steen Rasmussen og Uffe Rørbæk.

Det danske sprog

Dansk har i løbet af de sidste år, både i skrift og tale, oplevet en stærk påvirkning fra andre sprog, herunder både amerikansk-engelsk og arabisk, og fra de moderne kommunikationsformer på nettet og i form af SMS-sproget. Er der tale om nye sprogblomster, eller ukrudt, der bør luges ud i, til fordel for det mere klassiske danske - og er denne påvirkning et udtryk for dunkel tale og tanke, eller sproglig nuancerigdom og udvidelse af erkendelseshorisonten i en globaliseret verden? 

Gæster - Jørn Lund, Niels Hausgaard, Farshad Kholgi og Per Vers.

Uden Facebook er man ikke!

3,2 millioner danskere er på Facebook. Det er blevet et eksistensvilkår - uden Facebook ER er man bare ikke! Gør de nye digitale fællesskaber os til KLOGERE og mere nuancerede mennesker? Eller er det ubrugeligt overkommunikation?

Gæster - Georg Metz, Nadja Pass, Johan Arendt og Jakob Linaa Jensen.

1. Anne Sofie Christensen Bau
Pressekontakt: Yderligere oplysninger