Krigens børn - Finnebørn

Mere end 70.000 børn, helt ned i 2års alderen, blev under 2. Verdenskrig sat i tog og sendt ud af Finland langt væk fra de russiske bombardementer, krigens sult og deres forældre. 4000 kom til Danmark. Da krigen sluttede, var det meningen at alle finnebørnene skulle rejse hjem til Finland, men ikke alle vendte hjem.

Mere end 70.000 børn, helt ned i 2års alderen, blev under 2.Verdenskrig sat i tog og sendt ud af Finland langt væk fra derussiske bombardementer, krigens sult og deres forældre. 4000 komtil Danmark. Da krigen sluttede, var det meningen at allefinnebørnene skulle rejse hjem til Finland, men ikke alle vendtehjem.

I en ny serie på DR2 fortæller en rækkemennesker om at være børn af en krig. I første program handler detom det om finske børn, de såkaldte Finnebørn.

Finnebørn

En junidag i 1942 kom engammel rutebil kørende nordfra fra Haderslev nedad den stejle ogsnoede bakke til den lille landsby, Hoptrup. Inde i rutebilen sad15 børn med navneskilt bundet om halsen.

Olavi var med sine elleve år den ældste. Airavar ni år, og Kai var syv år, lille og tynd.

Forud var gået en lang og strabadserende turfra Helsingfors over den Botniske Bugt til Stockholm og videre medtog til København, hvor børnene blev fordelt rundt om i landet.Børnene var sendt af sted af deres mødre for at få dem væk frakrigens sult og bombardementer.

- Vi var blevet sat på toget i Helsinki, og dadet kørte, løb mange mødre grædende efter os. Det hele var såforfærdeligt, og det gjorde meget ondt. De helt små børn inde itoget skreg og græd, husker Olavi i programmet.

God dansk vilje

Viljen i Danmarktil at hjælpe finnerne var stor. Da der i aviser og radio blevannonceret efter plejefamilier til de finske børn, meldte flere end40.000 danske familier sig. Så der var nok at vælge mellem til de4000 børn. Og det blev overvejende velstillede hjem, de fattigefinnebørn kom til.

De femten finnebørn, der kom til Hoptrup, blevfordelt i landsbyen og på de store gårde. En kom til højskolen, enhos præsten. Aira endte hos en familie på en gård, Kai kom til enkøbmand, og Olavi kom til den velstillede møller.

Fjender blev venner

Finland varblevet selvstændig i 1918 efter en blodig borgerkrig. Nationen varung, da den blev kastet ud i krig mod kæmpenaboen, Sovjetunionen,og Finland blev i de første krigsår støttet af Nazityskland. IFinland var fjenden russerne og vennen Tyskland, men sådan så detikke ud i det besatte Danmark. - Jeg havde et spil Sorteper med i min rygsæk med de forskelligelandes flag på også det tyske med hagekors på, men i Danmarkklippede jeg det engelske flag ud og satte på mit pennalhus for atvise, at jeg også holdt med englænderne og ikke med tyskerne,fortæller Kai

Hjem til Finland

Da krigen varslut var det meningen, at alle Finnebørnene skulle hjem. Men mangedanske plejeforældre havde svært ved at give slip på deres barn.Mange fædre var faldet i krigen, og i flere tilfælde var der hellerintet hjem at vende tilbage til.

400 børn ud af de 4000 fik lov til at blive.Resten vendte hjem under pres både fra deres finske familie, menogså fra den finske stat. Finland krævede sine børn tilbage.

Aira fik lov at blive på gården i Hoptrup etår og tre dage, før hun blev sendt hjem til Finland. Det er denbedste tid i hendes liv. Olavi kom tilbage til Finland i 1947, menKai nægtede at rejse hjem.

Læs mere om serien "Krigens børn" og de andreprogrammer ved at klikkehér.

Tilrettelæggelse: Lisbeth Jessen

Facebook
Twitter